keskiviikko 3.6.2020 | 01:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

T&T Kangasharju Ky täyttää 30 vuotta – Poika Teemu Kangasharju johtaa, isä Tapani tuurailee

Outi Levä
Pe 14.2.2020 klo 10:58

Kärsämäki

Reilu kolmekymmentä vuotta sitten Tapani Kangasharju aloitti soranoton Hämeenkankaan sora-alueelta, hän osti käytetyn kaivinkoneen, jolla lastasi soraa ostajien peräkärryihin. Homma toimi. Oli aika investoida kuorma-autoon.

Nyt yritys toimii nimellä T&T Kangasharju Ky toimialanaan maanrakennus ja maansiirto. Teemu Kangasharju valmistui Ylä-Savon ammattiopistosta maanrakennuskoneenkuljettajaksi ja tuli mukaan yritykseen ostamalla puolet isänsä yrityksestä. Yritykselle ostettiin uusi kaivinkone.

– Lisäoppi on tullut kantapään kautta ja ”kotikoulusta”. Tein koulun jälkeen hetken vieraalla ja sen jälkeen maanrakennustöitä reissuhommissa omalla koneella ympäri Suomen, Oulussa, Etelä-Suomessa ja rannikolla. Toin yritykseen maanrakentamisen. Nyt yritystä on laajennettu pikkuhiljaa, viimeinen hankinta on puutavara-auto, sanoo Teemu Kangasharju, joka on vasta 23-vuotias.

Nyt yrityksellä on pari sora-autoa, kaivinkoneita, lavetti, pyöräkuormaajia ja traktori. Yritys tarjoaa töitä kuudelle ulkopuoliselle, kiireaikana useammallekin ja kesäaikana myös alihankkijoille. Maanrakennustyömaat ovat Hangosta Ivaloon, puutavara-ajot keskittyvät pääasiassa Siikalatvan alueelle.

– Teemme töitä isojen yhtiöiden kanssa, kuten Destia, Graniittirakentajat ja Stora Enso. Noin kolmasosa asiakkaista on varsinkin kesäaikaan yksityisiä. Työntekijät ovat lähialueelta: Pyhäjärveltä, Haapajärveltä, Haapavedeltä, Piippolasta ja Kärsämäeltä. Joskus ammattimiehet ovat hukassa. Monella ei ole alan kokemusta, mutta koulutamme heitä itse. Moni jääkin sitten meille töihin, sanoo Teemu.

Viitisen vuotta Teemu sanoo olleensa johtotehtävissä. Johtajan touhuilta Teemun tekemiset eivät kyllä kuulosta, sillä tätäkin juttua tehdessä hän pakkailee eväskassia ja on lähdössä yöksi töihin.

– Päivät on kyllä pitkiä, viikko yövuoroa ja toinen viikko päivää. Tykkään enempi öistä, on työrauha ja ehtii ajatella asioita. Päivällä puhelin soi. Yrittäjänä on paljon järjesteltäviä ja tehtäviä asioita, työt miehille, tarjousten laskeminen ja sähköpostien hoitaminen. Onneksi nykyään lähes kaikki toimii sähköisesti, myös tilitoimistopalvelut. Yrittäjä tarvitsee hyvän tilitoimiston, sanoo Teemu.

Isä Tapani tekee töitä yrityksessä maanrakennusaikoina ja tuurailee kuskeja. Teemu sanoo harrastavansa vähänä vapaa-aikanaan moottorikelkkailua.

– Se on oikeastaan varsinainen harrastus. Toinen harrastus liittyy yrittämiseen. Kuljetan kalustoa erilaisissa tapahtumissa ja laittelen niitä, sanoo Teemu.

#