lauantai 15.8.2020 | 10:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Tuhlausta yli hilseen

Pe 14.2.2020 klo 10:51

Luin juuri jutun tanskalaisesta, venäläislähtöisestä Selina Juulista, jonka Reader´s Digest nimesi Vuoden eurooppalaiseksi 2020. Hän ”taistelee” ruokahävikkiä vastaan.

EU:n alueella ruuasta heitetään vuosittain menemään viidennes, 88 miljoonaa tonnia eli 88.000.000.000 kg. Suomessa hävikin määrä on jopa 500 miljoonaa kiloa eli 500.000.000 kg, siitä ravintoloissa 80 miljoonaa kiloa eli 80.000.000 kg, kaupoissa 70 miljoonaa kiloa eli 70.000.000 kg, teollisuudessa vähän enemmän ja alkutuotannossa yli 50 miljoonaa kiloa eli 50.000.000 kg.

Jokainen eurooppalainen heittää ruokaa roskiin 173 kg vuodessa, rahassa yhteensä 143 miljardia euroa eli 143.000.000.000 €, nuppia kohti noin 280 €. Pääkaupunkiseudulla asuvat heittävät ruokia roskikseen 25 miljoonaa kiloa eli 25.000.000 kg ja jokainen suomalainen pari kiloa kuukaudessa eli 24 kg vuodessa. Rahassa se tekee 125 euroa. Tuosta voisi päätellä, että eurooppalainen ruoka maksaa 1,6 € kilolta ja suomalainen 6 €. Ravintolaruuasta viidennes päätyy biojätteisiin valmistuksen yhteydessä ja tarjoilu- ja lautastähteenä. Koulujen ruokahävikki maksaa 130.000 € päivässä ja 25 miljoonaa eli 25.000.000 euroa vuodessa, vitosen verran minullekin.

Hävikkiä syntyy eniten talouksissa, jotka ostavat ruokaa eniten ja käyttävät siihen eniten rahaa. Teemme ruokaa liikaa ja heitämme sitä pois 21 miljoonaa kiloa eli 21.000.000 kg, nelisen kiloa vauvasta vaariin. Roskikseen joutuu tuoreita hedelmiä, vihanneksia, juureksia ja leipää. Lähes puolet ihmisistä heittää leipää roskikseen kerran kuussa tai useammin. Kotikeittiöissä pilaantuu vihanneksia ja juureksia noin 22 miljoonaa kiloa, 22.000.000 kg.

Maailman viljelykelpoisesta maasta kolmasosalla viljellään ruokaa, joka lopulta jää käyttämättä. Tuotanto- ja kulutusketjun eri vaiheissa hukkaan menee 1300 miljoonaa tonnia eli 1300.000.000.000 kg, lähes kolmannes kaikesta maapallolla tuotetusta ruuasta. Sillä voitaisiin ruokkia 2 miljardia eli 2.000.000.000 ihmistä. Meidän roskikseen heittämä ruoka aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä yhtä paljon kuin 100.000 keskivertohenkilöautoa.

Menee yli hilseen! Osasinkohan muuttaa miljoonat ja tonnit numeroiksi? Lasna ollessani ruoka oli arvossaan. Se oli yksinkertaista. Se riitti. Sitä ei heitetty pois. Tähteille oli ottaja, kissa, koira, kanat ja possu. Jämiä ja lautasen huuhdevesi kerättiin laskiämpäriin ja juotettiin solokkuna lehmille. ”Ennen vanhaan” leipää kunnioitettiin niin, ettei sitä saanut pöydälle ylösalaisin laskea. ”Vanhoista” leivistä keitettiin leipäressua ja leipämaitokeittoa. Netistä löytyy jämäruokaohjeita, esim. ”10 tapaa käyttää vanhaa leipää” ja monta muuta.

#