tiistai 26.1.2021 | 11:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ainutkertainen mahdollisuus kerran elämässä

Wanhojen tansseja tanssitaan tänään

Outi Levä, Kaija Tuompo, Satu Kangas-Viljamäki
Pe 14.2.2020 klo 00:00

Selänne

Menuetti soi. Hovikumarruksia ja -niiauksia. Kengät koputtavat lattiaa. Kasvoja peittää naamio.

– Hyvä ryhti, selkä suorana. Tämä on maailman hitain kumarrus. Menkää nyt Rempallaan -paikalle, mies ohjaa, opastaa Maria Kouvalainen Konttimäessä Kärsämäen lukion wanhojen tanssiryhmää.

Kouvalaisen mukaan kurssin on tarkoitus olla samalla yrittäjyys -henkinen, sillä opiskelijat hoitavat itse suuren osan organisoinnista; näytösten järjestelyt, tarpeiston hankinnan, markkinoinnin, kahvitukset ja rahoituksenkin.

– Wanhojen tanssit -esityksessä mennään tanssi edellä ja tanssitaan uudempia tansseja, mutta myös menuettia, kansantansseja, senioritansseja sekä perinteisiä paritansseja kuten valssia ja tangoa, sanoo Kouvalainen ja kehuu ryhmän hyvää yhteishenkeä ja vastuun ottamista. Esitys kantaa nimeä “Paluu tulevaisuuteen” ja se on aikamatka historiallisista seuratansseista kohti nykypäivän muotitansseja.

Kärsämäen lukio tarjoaa wanhojen tanssit -kurssin joka toinen vuosi. Tänä vuonna tanssivat kaikki lukion toisen luokan pojat ja mukana on myös ensimmäisen luokan oppilaita. Pareja on kahdeksan. Toisen luokan oppilaat Melina Manninen ja Tommi Hautala löytävät monta syytä harjoitella tansseja, vaikka urakka on kova. Suunnittelu ja harjoitukset alkoivat jo lokakuussa ja jatkuivat joulun jälkeen keskiviikkoiltaisin Konttimäessä ja lauantaisin Frosteruksen koululla.

– Tästä saa uuden kokemuksen, kurssi on ilmainen, itse asiassa tässä tulee suoritetuksi kaksi kurssia, sanovat Manninen ja Hautala.

Kumpikaan ei ole koskaan tanssinut, mutta kuvioiden oppiminen on heidän mukaansa yllättävän helppoa. He eivät usko tanssivansa myöhemminkään, korkeintaan joissakin juhlissa.

– Mutta näiden tyyppien kanssa, tässä hetkessä. Tämä on ainutkertainen mahdollisuus kerran elämässä.

Pyhäjärven lukion liikuntasalissa soi Värttinän Mie tahon tanssia, siellä on meneillään vanhojen tanssien pukuharjoitukset. Oi tänä iltana, tahon tanssia, oi missä oisi viejät tyttärill, kyselee laulaja. Kauniit neitoset upeissa puvuissaan ovat löytäneet viejät tyylikkäihin pukuihin sonnustautuneista, komeista kavaljeereista.

Salissa heittäydytään tsatsan vietäväksi, välillä intoudutaan rokkaamaan, seuraavassa hetkessä liu´utaan hitaasti valssin tahtiin. Musiikki ja tanssilajit vaihtuvat, vähän kuumakin tuppaa tulemaan, mutta harjoitus jatkuu ryhdikkäästi.

Kaikkien 10 perinteisen tanssin askelkuviot on hiottu huolellisesti, nyt vain askelpituuksia sovitellaan kohdilleen, ettei daamien hienojen pukujen helmat jää jalkoihin. Lopuksi otetaan vielä läpimeno nuorten itsensä suunnittelemalle tanssiesitykselle.

Esitys on koottu useista biiseistä ja se on kavalkadi nuorten elämästä, ihastumisista, pettymyksistä, aikuiseksi kasvamisen iloista ja riemuista. Pyhäjärvellä tanssitaan perjantaina ensin koululla ja sen jälkeen jakaannutaan kolmen parin ryhmiin. Kukin ryhmä käy kahdessa paikassa esiintymässä.

Tanssiesityksiä nähdään päiväkodeissa, palvelutaloissa, vanhustentaloissa ja sairaalalla.

Haapajärvellä wanhojen tansseihin osallistuu tänä vuonna 20 paria ja harjoituksia heillä on ollut säännöllisesti tammikuun alusta.

– Yhden kerran ehdittiin kokoontua ennen joulua, mutta sitten on edetty kaksilla harkoilla viikossa, opettaja Pekka Lampinen kertoo.

Nuoret esittävät 11 tanssia, joista suurin osa kuuluu perinteiseen tanssiohjelmistoon, kuten Kehruu- ja Wienervalssi.

– Heillä on yksi päivä- ja yksi iltanäytös monitoimitalolla, minkä lisäksi osa väestä käy tanssimassa vanhusten luona.

Reisjärvellä ”Wanhoja” pyörähtelee tanssilattialla yhteensä kuusi paria.

– Ohjelmisto koostuu perinteisistä tansseista, joita on harjoiteltu lokakuun alkupuolelta lähtien, opinto-ohjaaja Sari Alakoski kertoo.

Reisjärviset esiintyvät ensin päivällä ala- ja yläkoululaisille, illalla on vuorossa yleisnäytös Kisatien liikuntahallissa.

– He käyvät vierailemassa myös päiväkodilla, Mansikassa ja terveyskeskuksessa.

#