lauantai 15.8.2020 | 10:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rikosten määrä laski selkeästi Oulun poliisilaitoksen alueella, mutta omaisuusrikosten määrä kasvoi

Arja Kangas
Pe 7.2.2020 klo 12:20 | päivitetty pe 13:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaikkien Oulun poliisin tietoon tulleiden rikosten ja rikkomusten määrä laski huomattavasti vuonna 2019.

Kokonaismäärä väheni 11 prosenttia verrattuna vuoteen 2018. Kappalemääräisesti se tarkoittaa 7 200 kappaleen vähennystä.

Vähennys koostui liikennerikoksista ja -rikkomuksista, sillä niin omaisuuteen kuin henkeen ja terveyteen kohdistuneiden rikosten määrä kasvoi. Liikennerikkomusten suoritteet kirjautuvat noin kolmen kuukauden viiveellä, minkä vuoksi osa suoritteista puuttuu heikentäen vertailtavuutta.

Omaisuusrikoksia poliisin tietoon tuli runsaat 1 400 kappaletta enemmän kuin vuonna 2018 . Suurin osa kielteisestä kehityksestä selittyy petosten ja erilaisten varkausrikosten määrän merkittävällä kasvulla. ´

Erilaisia petoksia Oulun poliisin tietoon tuli 430 kappaletta enemmän kuin edellisvuonna. Edellisvuotta leimanneet, niin sanotut valepoliisitapaukset vähenivät vain murto-osaan.

Uutena ilmiönä ovat nousseet erilaiset sijoitushuijaukset sekä rakkaus- ja toimitusjohtajapetokset. Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta muistuttaa edelleen, että mikäli myynnissä oleva tavara tai muu tarjous vaikuttaa poikkeuksellisen edulliselta tai pyydetty maksusuoritus poikkeaa jollain tapaa tavanomaisesta, tulisi hälytyskellojen soida. Poliisi on koostanut nettisivuilleen varsin kattavan kokonaisuuden erilaisista huijauksista ja niihin varautumisesta.

Väkivaltarikollisuuden muutaman viime vuoden myönteinen kehitys näytti tilastojen valossa taittuneen. Oulun poliisin tietoon tuli vuonna 2019 yksitoista prosenttia vähemmän törkeitä pahoinpitelyitä – myös henkirikosten määrä oli selvästi edellisvuotta pienempi.

Iso osa niin Oulun poliisilaitoksen kuin yleensäkin poliisin tietoon tulevasta rikollisuudesta kohdistuu omaisuuteen. Vuonna 2019 Oulun poliisin tietoon tuli yhteensä noin 16 700 omaisuusrikosta, kun edellisenä vuonna määrä oli 1 400 kappaletta pienempi. Kehitys oli kuitenkin epäyhtenäistä omaisuusrikoksia tarkemmin tarkasteltaessa - moottoriajoneuvojen käyttövarkaudet, mökkimurrot ja ryöstöt vähenivät, mutta erityisesti liikemurtoja ja ns. kellarikoppimurtoja Oulun poliisin tietoon tuli huomattavasti edellisvuotta enemmän.

Omaisuusrikosten selvitysaste heikkeni vuoden 2018 tasosta noin prosenttiyksikön verran, mutta rikosten keskimääräinen tutkinta-aika lyheni 19 vuorokaudella.

Ulkomaalaisten osuus Oulun poliisin tietoon tulleista omaisuusrikoksista kasvoi huomattavasti verrattuna vuoteen 2018 (+23,5 %). Törkeissä varkauksissa ulkomaalaisten osuus väheni selvästi, sen sijaan erilaisissa petoksissa ulkomaalainen oli rikoksesta epäiltynä merkittävästi useammin kuin edellisvuonna.

#