keskiviikko 3.6.2020 | 03:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Marika Korkiakoski-Jämsä on toiminut yrittäjänä likipitäen 40 vuotta, joista viimeiset kymmenen hän on jakanut tyttärensä Jonna Jämsän kanssa

Kaija Tuompo
Pe 7.2.2020 klo 13:00

Pyhäjärvisen Liikekeskus Eevertin kulmassa on ovi, jossa lukee Kampaamo Marika. Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkästään kampaamo, vaan seinien sisään kätkeytyy myös Kauneus- ja hiuspalvelu Joiku.

Äiti Marika Korkiakoski-Jämsä on ollut kampaamoyrittäjä jo vuodesta -82 ja hänen tyttärensä Jonna Jämsä, aloitti yhteisissä tiloissa oman kosmetologipalveluja tuottavan yrityksensä kymmenisen vuotta sitten. Lisäksi tiloissa toimii kampaaja Jenna Laukka ns. vuokratuolilla.

– Kyllä tämä kiinnostus tähän ammattiin on meillä varmaankin sukuperintöä. Isäni leikkasi kyläläisten hiuksia aina sunnuntaisin kotonamme. Olen kotoisin Nivalasta ja siellä oli myös tämän alan koulu, jossa vanhempi siskonikin oli opiskellut itselleen kampaajan ammatin ja nuorempi siskoni on myös kampaaja ja kosmetologi. Siitä omakin innostus kampaajaksi kai lähti, kertoo Marika Korkiakoski-Jämsä oman uransa alkuvaiheista.

Korkiakoski-Jämsä oli ensin vieraan palveluksessa Ylivieskassa, sitten hän tuli Pyhäjärvelle ja perusti oman yrityksen.

– Alkuvuosina muodissa olivat permanentin niin miehillä kuin naisillakin ja niitä rullattiin päivästä toiseen. Aineet kirvelivät käsiä, kun siihen aikaan ei vielä käytetty suojakäsineitä ja aineetkin olivat paljon vahvempia. Nykyään permanentit ovat huomattavasti vähentyneet ja tehdään enemmän värjäyksiä. Aineet ovat myös muuttuneet paljon ihoystävällisemmiksi. Onneksi itselle ei ole tullut allergioita aineiden käsittelystä, Korkiakoski-Jämsä toteaa.

Hiusmuotiin ei ole näillä näkymin tulossa mitään isompia trendejä.

– Värit eivät ehkä ole enää niin kirkkaita ja neonsävyisiä kuin jokunen vuosi sitten. Permanentit tosin näyttäisivät vähän tekevän paluuta. Tulevaisuudelta toivoisin, että nuorille tässä riittäisi töitä, vaikka en toki itsekään ole vielä eläkkeelle jäämässä. Ehkä kuitenkin voisin vähän pitää jo lomia ja pidempiä viikonloppuvapaita, ne kun ovat jääneet tässä vuosien varrella vähän pitämättä, Korkiakoski-Jämsä naurahtaa.

Jonna Jämsä allekirjoittaa äitinsä lauseen sukuperimästä. Hän tosin opiskeli kosmetologiksi, mutta tekee myös hiusvärjäyksiä kasviväreillä. Hän työskentelee yrityksessään 2-3 päivää viikossa, lisäksi hän tekee palkkatöitä ravintolatyöntekijänä.

– Oman yrityksen pyörittäminen on toki haastavaa, mutta siinä saa tehdä oman näköistään hommaa, kertoo Jonna Jämsä.

– Käytän hoidoissa luonnonkosmetiikkaa, mutta toki myös perinteisimpiä kosmetiikkasarjoja hän jatkaa.

Kevät ja kesä ovat ehkä vilkkainta aikaa kauneudenhoitoalalla.

– Toivomme, että jatkossakin meille kaikille alan yrittäjille löytyy Pyhäjärvellä kohtuullisesti asiakkaita. Jokaisen tulisi antaa välillä aikaa itselleen, jotta jaksaa paremmin. Talven jälkeen iho ja hiukset kaipaavat hoitoa ja siinä samalla mielikin virkistyy, he toteavat yhteisesti.

#