keskiviikko 23.9.2020 | 16:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Biojalostetuotannon mahdollisuuksia kartoitetaan Haapajärvellä

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 7.2.2020 klo 00:00

Haapajärvelle sijoittuvan biojalostetuotannon arvoketjuanalyysi ja alueen pk-yritysten sitouttaminen -hanke starttasi Haapajärvellä vuoden alusta.

Hankkeen tavoitteena on kartoittaa tällä hetkellä kaikki maailmalla käytössä olevat puumassapohjaiset bioöljyn tuotantotavat ja -mahdollisuudet tulevaisuuden näkymiä unohtamatta.

– Lyhyesti sanottuna selvitämme hankkeen kautta, miten Haapajärvi ja sen lähialue voisi viedä ajatusta omasta biojalostamosta eteenpäin, aina maaliin saakka, mikä tuotantosuunta tänne sopisi ja onko siihen ylipäätään vielä olemassa käyttökelpoista teknologiaa ja miten siitä luodaan kannattavaa liiketoimintaa. Tietenkin hankkeessa tarkastellaan myös biojalosteen käyttöä ja mahdollisia ostajaehdokkaita, hankkeen vetäjänä toimiva Jouni Niskanen NIHAKista kertoo.

Vaikka hanke on vielä alussa, biojalostetuotannon sopivimpana suuntana nähdään bioöljy ja sen valmistusprosessissa sivutuotteina syntyvät uuteaineet ja niiden jalostaminen.

– Jos me ihan aidosti haluamme eroon fossiilisista polttoaineista, meidän on löydettävä reitit uuden polttoaineen valmistukseen. Bioöljytehdas käyttää myös vain murto-osan siitä puumassasta mitä esimerkiksi sellutehdas, Niskanen sanoo ja vakuuttaa lähialueemme metsien kattavan kohtuullisen kokoisen biojalostetehtaan puun tarpeen paremmin kuin hyvin.

– Biojalostamossa voidaan käyttää hyväksi myös kaikki hakkuu- ja korjuutähteet, sahauksen sivutuotteet ja energiapuuntyyppinen biomassa, mikä tarkoittaa sitä, että toteutuessaan jalostamon kannattaa tehdä tiivistä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Jos joku on kiinnostunut hankkeesta, minuun voi ottaa suoraan yhteyttä vaikka heti.

Uusia biopohjaisia uuteaineita voitaisiin käyttää hyvin monipuolisesti kemianteollisuudessa aina kosmetiikasta elintarviketeollisuuteen.

– Ihan kaikkia tärkeitä ainesosia ei vielä tänäkään päivänä osata ottaa puusta talteen, minkä vuoksi mahdollinen liiketoiminta painottuu voimakkaasti tulevaisuuteen. Meidän on vain pidettävä varamme, että emme ole liian aikaisin liikkeellä, Niskanen sanoo.

Samantyyppisten asioiden kanssa painitaan muuallakin, muun muassa Valmet, Fortum ja Pohjoismaiden suurin öljynjalostaja Preem ovat muodostaneet yhteiskonsortion, jonka kautta yritykset kehittävät yhdessä bioöljyä ja sen tuotantomenetelmiä.

– Kiinnostus on kovaa ja bioöljy houkuttelee monia isojakin tekijöitä maailmalla. Edelläkävijät ovat nyt liikenteessä, Niskanen summaa.

Hankeaika on 1.9.2019 – 31.12.2020 ja sen päärahoittajana toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus / Euroopan aluekehitysrahasto. NIHAK ry. toimii hankkeen toteuttajana, osarahoittajana ja hallinnoijana.

#