sunnuntai 24.1.2021 | 00:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Monen sortin siivousta

Pe 10.1.2020 klo 10:16

Tilasin vaihtolavan, toivoin toimitusta joulunpyhien jälkeen. Lava ilmestyi pihalle jouluksi. Erilainen joulusiivoukseni alkoi. Kerroin asiasta Pinolan Hilkalle. Hän sanoi, että jokaisen pitäisi tehdä kuolinsiivouksensa hyvissä ajoin.

Parin viime vuoden aikana netissä on puhuttu kuolinsiivouksesta. Se koskee meitä vähän vanhempia immeisiä, nuoremmat konmarittanevat vielä. Sanomalehti Karjalainen julkaisi pari vuotta sitten kymmenen vinkkiä kuolinsiivoukseen. Se säästää rahaa, omaa ja ystäviesi aikaa ja tekee arjesta helpompaa. Käskettiin aloittaa ullakosta, eteisen kaapeista ja vaatekomeroista. Minä aloitin navetasta. Sinne oli vuosikymmenien saatossa karsunut uskomaton määrä tavaraa, omia ja sukujen muutosta meille kuskattuja. Ei kai teillä muilla ole mokomia varastoja?

Joulun pyhät meni tavaroita latratessa. Piti päättää, mitä heitän pois ja mikä siirtyy varastoitavaksi tyhjentyneeseen navettaan. Isot tavarat lavan pohjalle. Patjoja ja muita energiaksi kelpaavaa toiseen loossiin ja sekosellaista toiseen. Monta pussillista vaatteita tekstiilikierrätykseen ja satoja kiloja kirjan lehtiä paperikeräykseen. Pullot ja purnukat lasinkeräykseen, kannet pienmetalliin. Elektroniikka ja rauta odottavat vielä kyytiä jäteasemalle.

Lava täyttyi ja lähti, vinttirontit tyhjeni, navetassa on tilaa. Kohta on talokin tyhjä. Aloitin ohjeen mukaan ullakosta, eteisen kaapeista ja vaatekomeroista. Kumma, miten paljon roinaa kertyy. Muistoja nousi pintaan, mutta uhrasin niille vain hetkisen. Luin kuolinsiivouksen vinkkejä läpi. Vinkki no 9: Kerää itsellesi rakkaat asiat poisheitettävien laatikkoon. Todellako? Tekniikka & Talous kirjoitti kymmenen vuotta sitten amerikkalaistutkimuksesta, joka oli julkaistu Journal of Consumer Research -lehdessä. Ihminen voi olla rakastunut omaisuuteensa. Se näyttää rakkaudelta, mutta kohde ei ole elävä, vaan vaikkapa auto, ase tai tietokone. Muistui mieleen kyläläinen nuori mies, joka poikkesi tupaan metsästysreissullaan. Isäni kyselemään, että mites ne naisasiat. Onhan minulla morsian. Tuossa nurkassa pystyssä, sanoi ja osoitti haulikkoaan. Vinkki no 5: Jos saat kutsun juhliin, älä osta emännälle kukkia, lahjoita hänelle jotakin kotoasi. Älkää pelätkö, en tuo vanhoja romujani!

Kuolinsiivous voi kuulostaa kauhealta. Ruotsalainen Margareta Magnusson muistuttaa kirjassaan Mitä jälkeen jää, että sana on uusi, mutta puuha ikivanhaa. Kuolinsiivous tehdään jonkun kuoltua. Kun on viisas, siivouksen voi hoitaa etukäteen. Minä en kuolinsiivoa. Sanoin Hilkalle, että aion elää vielä kolmekymmentä vuotta!

#