keskiviikko 23.9.2020 | 18:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ratkaisukeskeisen kuvataideterapian opiskelu muutti Marja Valkaman elämän: "Pienikin valo auttaa jaksamaan"

Outi Levä
Su 5.1.2020 klo 00:00

Muutama vuosi sitten kärsämäkinen, viisikymppinen Marja Valkama ajatteli, että elämä voisi tarjota muitakin mahdollisuuksia. Hän oli opettanut vuosikausia uskontoa, psykologiaa ja filosofiaa. Mitä löytyisi? Etsintä tuotti tuloksia ja hän päätyi Alfa Partners Academyyn Helsinkiin opiskelemaan työnsä ohessa ratkaisukeskeistä kuvataideterapiaa. Se antaa valmiuksia soveltaa taideterapian työmenetelmiä omassa ammatissa.

Taideterapian tavoitteena on ratkaisukeskeisen ajattelun ja näkemyksen vahvistaminen käytännön elämässä, oman itsetuntemuksen lisääntyminen ja sosiaalisten vuorovaikutustaitojen kehittyminen. Ymmärryksen ja muutoksen mahdollisuudet ovat tässä hetkessä eli nykyisyydessä.

Ihminen on vastuussa itsestään ja hänellä on mahdollisuus vaikuttaa valintoihinsa ja sen myötä rakentaa tulevaisuuttaan haluamaansa suuntaan. Työssään Valkama kohtaa kriisitilanteessa olevan ihmisen.

– Siinä tilanteessa ihmisen elämän avaimet ovat hukassa. Minun tehtäväni on auttaa löytämään ne, auttaa ja tukea. Ihminen itse tietää eniten omasta elämästään. Kukaan ei voi luulla, tietää ja tehdä toisen puolesta. Sen ymmärtäminen on armahtavaa terapeutillekin.

Koulutuksen alussa eräs kouluttajista oli sanonut, että tulette hämmästymään, mitä on tapahtunut. Myös Valkama hämmästyi.

– Koulutus muutti elämäni. Se todella muutti minua. Näen nyt uusia mahdollisuuksia ja asioita ja niiden eri puolia. En jämähdä entiseen, sanoo Valkama.

Taideterapeutit työskentelevät erikoissairaanhoidossa, sosiaalihuollossa, kehitysvammalaitoksissa, kouluissa, päiväkodeissa, vanhustenhoidossa sekä vankiloissa.

Taideterapiaa käytetään psykiatriassa, kehitysvammaisten kuntoutuksessa, neurologiassa sekä päihteisiin, työuupumukseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä ongelmissa. Useat taideterapeutit toimivat yrittäjinä tai ammatinharjoittajina. Pari vuotta sitten Valkamakin perusti oman yrityksen, Art Tuikun. Nyt hän opiskelee Siria Koulutus- ja kehittämiskeskuksessa Kajaanissa ja valmistuu ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi reilun vuoden päästä.

Taideterapiakoulutukseen kuuluvia harjoitustehtäviä Valkama tekee työpaikallaan ja kotonaan.

– Kirjanen “Voimaeläimeni” oli meille silloisille taideterapiaopiskelijoille hieno mahdollisuus nähdä, mitä taideterapia voi saada aikaan yhdessä iltapäivässä. Eräällä äidillä oli viisi lasta. Isä oli kaapannut heidät Syyriaan. Vanhin lapsista oli huolehtinut nuoremmistaan. Lapset palasivat Suomeen toukokuussa ja marraskuussa, voimaantumisviikonloppuna lapset toteuttivat Voimaeläimeni-kirjasen. Aluksi jokainen lapsi valitsi itselleen eläimen ja mietti, millaisia ominaisuuksia eläimellä on. He tekivät eläintä kuvaavat naamiot. Heidät valokuvattiin ja kuvat koottiin kirjaseksi. Perheen yksi tyttö valitsi voimaeläimekseen leopardin. “Leopardi juoksee nopeasti ja se on vahva. Se on ylivoimaisen hyvä pitämään huolta lapsistaan. Tuntuu nyt, että sellainen minäkin olen”, kirjoitti tyttö.

Valkaman mielestä myönteisyys on tärkeää. Hän kertoo lukemastaan Elämästä on kysymys -kirjasta, joka käsittelee itsemurhavaarassa olevien ihmisten auttamista. Kirjan kirjoittaja, kanadalainen Heather Fisken sanoo, että vaikeatkin asiat voi saada selville ilman masentavia kysymyksiä. Valkama tunnustautuu peruspositiiviseksi.

– Oikea positiivisuus on tärkeää. Olen analyyttinen ja mietin heti, miten mennä eteenpäin. Kun on oikein vaikeaa, kriisin ja ihmisen vierelle voi leiriytyä, keskittyä rauhassa ja miettiä, miten eteenpäin. Pienikin valo auttaa jaksamaan, sanoo Valkama.

#