sunnuntai 24.1.2021 | 02:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ilmari Luhtasela kolumnissaan: Rauhan asialla

Pe 3.1.2020 klo 12:00

Almanakan mukaan viime sunnuntaina oli Rauhan nimipäivä. En tiedä Rauha-nimen syntyhistoriaa, mutta aivan hyvä nimi se on. Liittyyhän siihen myönteisiä ja sovinnollisia mielikuvia.

Rauha on tietyllä tavalla sodan vastakohta. Ainakin siinä mielessä, että rauhan tultua loppuvat sota ja taistelut. Rauhan aikaansaamista edeltävät rauhanneuvottelut, jotka saattavat olla varsin hankalia. Ei se ihme ole, sillä sodan syttymistä ovat puolestaan edeltäneet pahat ristiriidat. Niin pahat, että aseet on pantu puhumaan. Siitä on silloin leikki kaukana. Kun näin on, pääsy sovintoon ei suju kivutta. Tarvitaan taitoa, ennen muuta neuvottelutaitoa ja sellaisia henkilöitä, joilla on riittävästi arvovaltaa rauhaneuvottelijaksi.

Me suomalaiset olemme saaneet iloita siitä, että Nobelin rauhanpalkinto tuli monia vuosia sitten Suomeen, kun palkinnon sai ex-presidentti Martti Ahtisaari. Tieto tästä julkistettiin 10. päivänä lokakuuta 2008. Se oli Aleksis Kiven päivä ja liputuspäivä. Siitä kuukauden päästä eli joulukuun 10. päivänä oli Oslossa Nobel-palkinnon juhlallinen luovuttaminen presidentti Martti Ahtisaarelle. Se oli sykähdyttävä hetki meille suomalaisille. Onhan Nobel-palkinnon myöntämien suomalaiselle ollut todella harvinaista herkkua. Lokakuun alkupäivinä Martti Ahtisaari sai myös Unescon rauhanpalkinnon.

Tässä yhteydessä ei ole tarvetta enää toistaa Ahtisaaren ansioita rauhantekijänä. Niistä on kerrottu vuosien varrella runsaasti julkisuudessa. Todettakoon vain, että Ahtisaari jos kuka on aikoinaan molemmat rauhanpalkintonsa ansainnut.

Suomi tunnetaan rauhanturvaajien maana. Jo 1950-luvun puolivälistä lähtien suomalaisia on ollut rauhanturvaajina milloin missäkin päin maailmaa. He ovat osaltaan tehneet tunnetuksi maatamme rauhanrakentajana.

Sana rauha esiintyy monissa yhteyksissä. Raamatusta ja uskonnollisista yhteyksistäkin se on tuttu:

”Rauhan tuon minä teille, minun rauhani.”

”...ja maassa rauha, ihmisille hyvä tahto.”

”Rauhan saivat pyhät Herran…”

Sana rauha esiintyy herätysliikkeitten piirissä, esim. Rauhanyhdistys ja Rauhan Sana.

Oulussa ilmestyy lehti nimeltä Rauhan Tervehdys.

Vuosi on päättynyt ja uusi alkanut. Minulle mieluisimpia ovat aina olleet joulukortit, joissa toivotetaan ”Joulurauhaa”.

Almanakassa tammikuun alussa on vuosikymmenien ajan lukenut ”Anna, oi Jeesus, rauha ja menestys!”

Siihen toivotukseen on nyt hyvä meidän kaikkien yhtyä.

#