keskiviikko 23.9.2020 | 17:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lamminahon Ahto ry. juhli Hiisituvalla: Kehittyvä ja nuorekas kuusikymppinen

Kaija Tuompo
Pe 3.1.2020 klo 00:00 | päivitetty pe 10:02

Kova työn touhu Pyhäjärven Honkavuorella taukosi hetkeksi, kun keräännyttiin Hiisituvalle viettämään 60-vuotta täyttävän Lamminahon Ahto ry:n juhlahetkeä.

Juhlatunnelmaan virittäydyttiin kauniilla pianomusiikilla, josta vastasi nuori soittajalupaus Roosa Smed.

Ahton puheenjohtaja Juhani Kalasen toivoteltua vieraat tervetulleeksi, kuultiin Raili Jokiperä-Ryynäsen kokoamaa Ahton historiikkia.

Lamminahon Ahton perustava kokous pidettiin 7.12.1959 Lamminahon koululla. Ahto liittyi Pyhäjärven Pohdin alaosastoksi. Ensimmäisen johtokunnan muodostivat pj Ville Tikkanen, sihteeri ja rahastonhoitaja Arvi Leväpelto sekä jäsenet Heino Heinonen, Armas Jokiperä, Väinö ja Eero Tuoriniemi. Varajäsenet Jukka Kuonanoja ja Reino Lamminaho. Tilintarkastajina olivat Juho ja Taneli Kuonanoja. Jäsenien ja jäsenmaksujen kerääjinä toimivat Osmo Kauranen, Jorma Tuoriniemi, Jukka Kuonanoja, Pentti Kämäräinen ja Taisto Tuoriniemi.

Kilpailujen lisäksi yhteisiä harrasteliikuntatapahtumia on järjestetty alusta pitäen. Yleisurheilu oli 1950- ja -60 luvuilla kovassa suosiossa ja urheilukenttä mahdollisti lajin monipuolisen harrastamisen. Lentopallon oli varsinkin kylän miesten suosittu liikuntaharrastus. Jalka- ja pesäpallo tulivat mukaan 60-luvulla ja peli-iltoina koulun kentälle kerääntyi runsaasti nuoria. Menestystäkin lajit toivat tullessaan runsain mitoin.

Viimeisten vuosien toiminta on painottunut voimakkaasti Honkavuoren latuverkoston sekä kilpailu- ja harjoitteluolosuhteiden kehittämiseen.

Vaikka lähivuosien toiminnan pääpaino pyöriikin paljolti Honkavuoren kehittämisen ympärillä, pyritään keskittymään myös muihin kyläläisten liikunnallisiin tarpeisiin.

Historiikin jälkeen tilaisuuden juhlapuheen piti Matti Sarviranta. Hänen synnyin kotinsa on Lamminahon Kivelässä. Puheessaan hän korosti alueen uskomatonta talkoohenkeä sekä Ahton merkitystä liikunnan edistäjänä, eikä pelkästään Lamminahon alueella vaan koko pitäjässä ja laajemminkin.

– Lamminahon Ahto tunnetaan laajalti ainakin Keski-Pohjanmaalla ja valtakunnallisestikin lähinnä tietysti hiihtourheiluun liittyen. Olen huomannut sen myöskin niin kaukana kuin Turussa. Vähänkin urheiluhenkiset henkilöt tietävät kyllä Pyhäjärven ja Lamminahon. Minun arvioni on, että Lamminahon Ahto on ollut se kantava voima, joka on vaikuttanut hiihtourheilun nousuun ja näkyvyyteen Pyhäjärvellä ja myös Keskipohjanmaalla. Lamminaholla on ollut monia merkittäviä hiihtokilpailuita. Monissa olen minäkin ollut mukana toimitsijana ja talkoohommissa. Useasti olemme lähteneet Turusta Lamminaholle tärkeimpänä asiana jotkut hiihtokisat, Sarviranta kertoi puheessaan.

– Kenties eniten ovat jääneet mieleen vuoden 2007 hiihdon SM-kisat, jotka olivat kolmipäiväiset. Olin silloin järjestyksenvalvonnan vetäjänä. Silloin viimeistään huomasin, miten hyvin Lamminaholla ja Pyhäjärvellä talkoohomma toimii. Ei ollut vaikeaa saada porukkaa mukaan. Minullakin oli ryhmässäni porukkaa tietysti Lamminaholta, muualta Pyhäjärveltä, Turusta, Tampereelta, Kokkolasta, Himangalta ja Kärsämäeltä. Synnyinkodissani Kivelässä oli majoitettuna talkoolaisia talo täynnä, Sarviranta muisteli.

Juhlassa jaettiin myös runsaasti huomionosoituksia ja kiitettiin yhteistyökumppaneita, vastuuhenkilöitä ja talkooväkeä. Yhdessä ja yhteistyössä tekeminen nousi juhlan aikana esiin korostetusti. Jokaisessa puheenvuorossa nostettiin esille talkootyön merkitys vuosien varrella. Yhdessä tekemällä on saatu lähes ihmeitä aikaiseksi kuten juhlapuhujan mainitsemat 2007 SM-hiihdot. Lunta oli ainoastaan ladulla, mutta kisat vietiin onnistuneesti läpi.

Juhlassa kuultiin Kanasen perheyhtyeen tunnelmallisia musiikkiesityksiä ja Pyhäjärven naisvoimistelijoiden Pilke-ryhmän pirteä tanssiesitys. Juhlaväen komeasti kajauttaman Maamme-laulun jälkeen juotiin maistuvat täytekakkukahvit. Juhlan jälkeen touhu jatkui, seuraavana päivänä kun oli 55. Honkavuorihiihdot.

Lamminahon Ahto ry:n myöntämät huomionosoitukset:

Sisupuukko; Jukka Kuonaoja

Arvin ja Heinon malja; Tenhusen Maansiirto ja Kuljetus Oy / Matti ja Veli-Matti Tenhunen

Viiri ja kunniakirja; Sami Syrjä, Pyhäjärven kaupunki, Kari Tuoriniemi, Suomen Hiihtoliitto ry., Sami Laukkanen, Keski-Pohjanmaan Liikunta ry., Matti Huttunen,

Keski-Pohjanmaan Hiihto ry., Pekka Nikula, Pyhäsalmi Mine Oy, Juha Torvikoski, Jarmo Pietilä, Juhani Kähkönen, Simo Pesonen, Markku Aulakoski

Pöytästandardit; Metsähallitus, Keskipiste Leader ry., Vesa Kuonanoja, Esko Häkkinen, Pekka Hurskainen, Lauri Ahola, Tuomo Tapaninaho

Keski-Pohjanmaan hiihto ry:n myöntämät huomionosoitukset:

Pronssinen ansiomerkki; Kauko Ahola, Irja Lehtinen, Toivo Nybacka, Iiris Puro

Hopeinen ansiomerkki; Raili Jokiperä-Ryynänen, Liisa Kuonanoja, Arja Lamminaho, Leena Tuoriniemi, Arja Pesonen, Kalevi Kekäläinen

Suomen hiihtoliitto ry:n myöntämät huomionosoitukset:

Pronssinen ansiomerkki; Matti Sarviranta, Erkki Manninen, Jarkko Huttunen

Hopeinen ansiomerkki; Keijo Häkkinen, Jukka Lehtosaari, Maria-Leena Mehtälä, Kaija Aarniolehto, Erkki Ryynänen, Pauli Pesonen, Hannu Kohijoki

#