keskiviikko 3.6.2020 | 03:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

D-tyttöjen valtakunnallisen sarjan pohjoista lohkoa pelattiin ensi kertaa Haapajärvellä – KalPa, Haapajärven Kiilat Hockey ja APV kohtasivat Tuuliareenalla

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 8.11.2019 klo 10:38

”Tulee-tulee-tulee”, raikuu Haapajärven jäähallissa, kun Haapajärven Kiilat Hockey hyökkää KalPan maalia kohti. Tytöt hyökkäävät lujaa, mutta puolustus pitää ja maalivahti torjuu. Ja taas jäähalli raikuu - tällä kertaa suosionosoituksista.

Käynnissä on D-tyttöjen valtakunnallisen sarjan pohjoisen lohkon turnaus, missä KalPa, APV ja Haapajärven Kiilat Hockey ottavat mittaa toisistaan.

– Sarja sisältää 9 tapahtumaa ja yhteensä 18 peliä. Alueemme urheiluseurat ovat tehneet tämän eteen kolme vuotta töitä yhdessä, ja nyt tyttöjen omaa sarjaa pelaava joukkue on totta, Jääkiekkoliiton alueellinen tyttökiekkokoordinaattori Jussi Rissanen kertoo.

Joukkueessa pelaa haapajärvisten tyttöjen lisäksi reisjärvisiä, pyhäjärvisiä, nivalalaisia, raahelaisia, pyhäjokisia, ylivieskalaisia ja oulaislaisia tyttöjä. Joukkueen vetäjänä toimii Haapajärven Kiilat Hockey. Tytöt kuuluvat oman paikkakuntansa urheiluseuroihin ja pelaavat ja harjoittelevat jääkiekkoa omien seurojensa sekajoukkueissa.

– On kuitenkin tärkeää, että tytöt pääsevät myös pelaamaan keskenään. Tämä jo siitäkin syystä, että sekajoukkueissa peli muuttuu D-C ikäluokissa tulevan taklaamisen myötä niin fyysiseksi, ettei pelaaminen poikien kanssa ole kaikille enää mahdollista ja mielekästä. Ilman tyttö- ja naisjoukkueita monella olisi edessä harrastuksen lopettaminen. Tyttöjen- ja naisten sarjoissa taklaaminen on kiellettyä, muuten pelataan samoilla säännöillä kuin miehetkin, Rissanen sanoo.

Joukkueen tytöt harjoittelevat pääsääntöisesti omissa sekajoukkueissaan, mutta kerran kuussa heille järjestetään yhteiset taitojäät. Taitojäiden järjestäminen kuuluu osaksi Cobrien, Yjk:n ja Cowboyssin palkkaaman taitovalmentaja, Vladimir Kolekin työtehtäviin.

– Jokainen seura järjestää taitojäille jääajan vuorollaan ja joulukuussa taitojäät pidetään Haapajärvellä, D-tyttöjen joukkueen johtaja Tiina Laajala kertoo ja kehuu, miten hienosti tytöt pelaavat yhteen, vaikka harjoittelevat yhdessä niin harvoin.

– Tyttöjen yhteishenki on upeaa katsottavaa. En ole koskaan kuullut, että he olisivat millään muotoa moittineet toisiaan. Päinvastoin, he kannustavat toinen toistaan koko ajan.

Laajalan ajatuksiin on helppo yhtyä, kun on hetken seurannut peliä tyttöjen vaihtopenkin reunalta. Penkin laidalla meteli on päätä huumaava, kun tytöt kannustavat jäällä olevia ja sopivat, kuka milloinkin pääsee hetkeksi lepäämään.

– Jääkiekko on kiva joukkuelaji, missä saa uusia kavereita. Sen lisäksi me päästään matkustamaan paljon, haapajärvinen Venna Tolppi ja pyhäjärvinen Hanna Kouvalainen kertovat pelin tiimellyksessä.

Kumpikin heistä on pelannut jääkiekko neljän vuoden ajan.

Joukkueen valmentajana toimii Jukka Puurula.

Lasten jääkiekon harrastaminen vaatii sitoutumista myös vanhemmilta, mitä Laajala kehuu joukkueen vanhemmilta löytyvän kiitettävästi.

– Jääkiekko on liikunnallinen harrastus, joka luo ryhmähenkeä, nivalalainen ”jäkis-äiti” Marie Saaranen kertoo.

– Tiimihenki on tyttöjoukkueessa vahva. Meidän tyttäremme on pelannut jääkiekkoa kaksi vuotta ja hänet on otettu joukkueessa todella hyvin vastaan, hän jatkaa.

Jääkiekkoa moititaan usein kalliiksi harrastukseksi, minkä Laajala ja Saaranen tunnustavat todeksi.

– Jääkiekkoa pääsee kyllä kokeilemaan lainavarusteilla, minkä lisäksi välinehankintoihin voi hakea tukea muun muassa tukikummeilta. Joillain kunnilla on myös omat tukirahastot, mistä voi hakea rahallista tukea varusteisiin ja jäävuoroihin. Totta kuitenkin on, että varusteisiin saa halutessaan uppoamaan paljon rahaa.

Kautta aikain ensimmäinen poikien B-juniori joukkue

Haapajärven Kiilat Hockey on kunnostautunut myös poikien jääkiekon puolella, sillä tänä vuonna Kiilojen väreissä pelaa myös kaikkien aikojen ensimmäinen poikinen B-juniori joukkue.

Joukkueen pelaajat tulevat Haapajärveltä, Nivalasta, Kärsämäeltä, Pihtiputaalta ja Lestijärveltä, ja ovat iältään 15-17 -vuotiaita.

Joukkue pelaa Suomen Jääkiekkoliiton järjestämää pohjoisen alueen B-junioreiden Suomisarja-karsintaa.

Joukkueen valmentajina toimivat Jari Kaattari ja Jarmo Vilppola. Joukkueenjohtaja toimii Tuomas Tienvieri.

#