keskiviikko 3.6.2020 | 02:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Kärsämäkiset eivät möyrötä

Pe 8.11.2019 klo 12:00

Minulta on kyselty, miksi meillä tapahtuu niin paljon. Tein empiiristä tutkimusta eli tutkin asiaa omien kokemusteni pohjalta. Ensimmäinen syy lienee Kärsämäen kunnan toimittama Kaiku-lehti joka savuun. Siinä saavat ilmaiseksi ilmoittaa tapahtumansa kaikki kunnalliset toimijat, viranomaiset ja järjestöt. Monessa talossa sitä pidetään käsillä kunnes seuraava ilmestyy.

Toinen lienee visitkarsamaki-sivusto, jossa yritykset ja järjestöt voivat kertoa itsestään ja tapahtumasivuilta löytyvät tulevat tapahtumat. Meistä tiedetään ja meillä tapahtuu: on Kärsämäki-viikko kyläpäivineen, Elämäntarinakerronnan SM-kisat, Musiikkia Paanukirkossa, tori-iltoja Konttilan pihapiirissä, yhteislauluja Suomelassa, tarinailtoja ja satutunteja kirjastossa, nojatuolimatkoja Nahkurissa, elokuvia Kärsämäki-salissa, tansseja Monitoimitilassa, bocciaa Konttimäessä. On markkinat ja joulun avajaiset. Kerhot pyörivät ”varsoille ja vanhemmille”. Kun lisätään Jokihelmen Opiston harrastuspiirit näytöksineen, urheilutapahtumat, yhdistysten kokoukset, teatteri-, konsertti- ja kylpyläreissut sekä seurakunnan tapahtumat, aktiivisimmilla on positiivinen ongelma, sovittaa kaikki almanakkaansa.

Kolmas syy lienee, että uusia tapahtumia pullahtaa esiin, kuten tänä syksynä Lumina Konttimäessä. Viime syksynä oli ensimmäinen neulekonsertti ja nyt toinen, samoin Seniorishop tuo vaatteensa tarjolle syksyin keväin. On naisten- ja yksinäisteniltoja. Kunta kokoaa tarjonnan Kaikuun ja päivittää nettiin. Meidän toimijoiden huoleksi jää ilmoittaa tapahtumamme ajoissa. Kunta tarjoaa ihmisille mahdollisuuksia, kuten kokoontua Konttilassa.

En tyytynyt omiin tuntemuksiini ja teinkin haastattelututkimusta. Myönteisistä asioista sanottiin syntyneen lumipalloefektin. Harrastetaan paljon ja mahdollisuuksia on. Historiaa hyödynnetään. Oma lukunsa on yritysten kehittyminen, asuntojen ja toimitilojen rakentaminen. Se näkyy. Olemme olleet paljon julkisuudessa, useimmiten myönteisesti. Kokoaan suuremman Kärsämäen tekevät paljasjalkaiset kärsämäkiset itse, täällä asuvat, tänne tulleet ja täältä lähteneet, omien verkostojensa avulla. Täällä on positiivinen ilmapiiri ja ihmiset ovat ulospäin suuntautuvia, eivätkä möyrötä.

#