keskiviikko 3.6.2020 | 02:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Järvenhelmessä tanssittiin valssia – Muutto on ohi ja talo alkaa asettua tavoilleen

Kaija Tuompo
Pe 8.11.2019 klo 10:22

Niittysaari, Pirttisaari, Luotosaari ja Honkasaari ovat Pyhäjärven saaria, mutta ovat myös nimiäänestyksessä eniten ääniä saaneita, uuden Attendo Järvenhelmen osastoja. Pyhäjärvi näkyy myös suurina kuvina ruokasalin ja käytävien seinillä. Yhteisten tilojen sisustuksessa on käytetty paljon luontokuvia ja seinätapeteissa kukkivat kesäniityt. Asukkaiden viihtyvyyteen on kiinnitetty huomiota ja kaikessa on pyritty luomaan kodinomaista tunnelmaa. Vaikka tilat hohkaavat uutuuttaan, kolkkous ja laitosmaisuus ovat niistä kaukana.

Muutosta oli tiedotettu asukkaita ja heidän läheisiään jo hyvissä ajoin ja viimeiset päivät Köpsillä kuluivat varsin odottavissa tunnelmissa.

– Aikataulu oli tiukka, mutta omaisten ja vapaaehtoisten avulla kaikki sujui hienosti, kiittelee hoivakodin johtaja Anne Niiranen.

– Vaikka uudessa paikassa on vielä paljon käytänteiden hiomista ja arki on varsin työntäyteistä, olemme iloisia saadessamme nykyaikaiset ja kodinomaiset tilat. Myös asiakkaidemme yksityisyys parantui, kaikissa asunnoissa on tilavat omat kylpyhuoneet, ne myös helpottavat hoitotyötä, hän jatkaa.

– Talo on lähes täysi, mutta meille saa aina tulla vierailulle ja tutustumaan tiloihin ja toimintaan. Työskentely vapaaehtoisten kanssa oli aiemminkin erinomaista ja toivon, että se myös jatkuu täällä uudessa kodissamme, sanoo Niiranen.

Vapaaehtoiset käyvät paistamassa vohveleita joka toinen viikko, vähintään kerran kuukaudessa vanhuksille tulee ulkoiluttajia, hartaushetki on vähintäänkin joka kuukausi ja tansseja pyritään järjestämään pari kertaa kuukaudessa.

– Lisäksi meillä on erilaisia toimintailtapäiviä. Jokaiselle viikolle pyrimme järjestämään vähintään kahtena päivänä jonkinlaisen yhteistapahtuman, kertoo viriketoiminnan vastuuhenkilö Sirpa Mourujärvi.

– Talvea vasten järjestämme tapahtumat sisätiloissa, mutta kunhan säät sallivat, otamme käyttöön uudet terassimme ja ulkoilupihamme. Pihalta löytyy monen moista, aina tulipaikkaa myöden, veikkaanpa, että sielläkin tulee monet makkarat paistettua ja nuotiokahvit juotua, hän kaavailee.

Asukasviihtyvyyden lisäksi, Järvenhelmessä on kiinnitetty huomiota myös asukasturvallisuuteen. Piha-alue on aidattu ja kulunvalvontajärjestelmä varmistaa, että omahoitajat tietävät koko ajan missä asukkaat liikkuvat.

– Uusi hoivakoti on tiloiltaan avara, valoisa ja ilmava. Täällä on hyvä työskennellä, vaikka jalat ”huutavatkin hoosiannaa” työpäivän päätteeksi. Muuttopäivänä mittariin kertyi 15.000 askelta, mutta yhteisen hyvän eteen oli mukavaa touhuta, Mourujärvi naurahtaa.

Vapaaehtoisten lisäksi paikalliset kukkakauppiaatkin ovat ilahduttaa niin henkilökuntaa kuin talon asukkaita.

– Saamme hakea sieltä kerran viikossa myynnistä poistettuja kukkasia tänne yhteiseksi iloksemme. Tämä kaikki motivoi ja kannustaa suunnittelemaan ja toteuttamaan monipuolista viriketoimintaa asukkaillemme. Yksi joululahjatoive minulla on, haluaisin tänne lapsiryhmiä vierailulle, Mourujärvi toteaa.

Pyhäjärvinen, 85-vuotias Irja Tikkanen ehti asua Köpsinrinteellä pari vuotta ja on nyt muuttanut Järvenhelmeen. Hänen asuntonsa on kauniisti sisustettu ja valoisa. Pöydillä on valokuvia perheestä, ikkunalla kasvavat viherkasvit luovat kotoisuutta.

– Poikani käy täällä joka päivä. Kyllä tämä on viihtyisä paikka, muutin tänne mielelläni, vaikka ei Köpsinrinteessäkään mitään vikaa ollut, hän aloittaa.

– Kotonahan on tietenkin aina paras asua, mutta kun voimat eivät enää riitä, on hyvä, että on tällaisia paikkoja, hän jatkaa. Minä osallistun mielelläni kaikkeen toimintaan ja jos haluan olla yksin, sekin onnistuu, kertoo Irja Tikkanen.

Talossa tuoksuu vohvelit, orkesteri on saanut soittimet vireeseen ja solisti äänen auki, on aika tanssia ensimmäiset Järvenhelmen valssit.

Attendo Järvenhelmi

63-paikkainen hoivakoti

taloon voidaan majoittaa 69 asukasta jos mukana on pariskuntia

tarkoitettu ikäihmisille, jotka tarvitsevat eritasoista hoivaa ja tukea asumisessa sekä päivittäisessä elämässä

Köpsinrinteeltä muutettiin Järvenhelmeen 22.-23.10.

#