keskiviikko 3.6.2020 | 03:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kärsämäen kunta kannustaa yrityksiä osatyökykyisten työllistämiseen: Riku Autio solmi toivomansa työsopimuksen

Outi Levä
Pe 8.11.2019 klo 00:00

Yksi hallituksen tavoite on lisätä merkittävästi osatyökykyisten työssä pysymistä ja työllistymistä avoimille työmarkkinoille.

Se on osa tavoitetta nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. Valtioneuvoston mukaan ”hallituksen työllisyysastetavoite edellyttää, että osatyökykyisten, vaikeasti työllistyvien, nuorten, ikääntyvien ja maahanmuuttajataustaisten osallistumista työmarkkinoille lisätään”. Tavoitteen saavuttamiseksi osatyökykyisten henkilöiden pääsyä mukaan työelämään on helpotettava.

Kärsämäellä toteutettiin hallitusohjelmaa, kun kunta solmi osa-aikaisen työsopimuksen Riku Aution kanssa viikko sitten perjantaina.

– Vuosi sitten aloitin avotyössä, jota toimintakeskuksella on käytetty niin sanottuna työharjoitteluna ja totesin, että tämä olisi mukavaa hommaa, perustelee Autio.

Autio päätti tavata kunnanjohtaja Esa Jussilan ja pyysi, että hänen kanssaan tehtäisiin työsopimus, jolla Autio siirtyisi avotyöstä oikeaan työsopimukseen.

– Sehän sopi meille, sillä olemme suorastaan riippuvaisia Rikun palveluksista. Hänen työpanoksensa on meille tosi tärkeä ja me olemme olleet häneen tyytyväisiä, sanoo Jussila.

Kunnantoimiston työntekijät kerkesivät jo ennen työsopimuksen allekirjoittamista kehua Autiota.

– Riku on täsmällinen, iloinen ja kohtelias, tervehtii jokaista. Hän on oikea päivänsäde, he sanovat.

Autio toimii lähettinä. Työn suorittamispaikka on keskushallinto ja hän hoitaa kunnan eri virastojen ja toimipisteiden väliset postin ja muiden tavaroiden kuljetukset pyörällä ja talviaikaan kävellen. Työtä hän tekee viitenä päivänä viikossa, saa työaikaansa vastaavan palkan kuukauden viimeinen päivä ja lomaedut kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen mukaisesti.

– Mukavalta tuntuu. Käytän ihan omaa pyörää. Kierrän kaikki kunnan toimipisteet ja eri päivinä ajan eri reittejä, sanoo Autio.

Toimintakeskus Rantapääskyn ohjaaja Riikka Hartikainen lupaa tukensa Autiolle jatkossakin.

– Avotyön jälkeen osatyökykyinen voi osallistua työkokeiluun ja siirtyä ammattikoulutukseen tai työhön. Työnhaun rajoitteet jopa lisäävät ihmisten työmotivaatiota, halua löytää oma alansa, selvittää vahvuutensa ja osoittaa työkykynsä, tietää Hartikainen.

Kärsämäellä pää osatyökykyisten työpaikkoihin on avattu. Sopivia työkokonaisuuksia löytyy varmasti lisää, kun niitä todella mietitään. Yksi päivä, jolloin yritysten ja osatyökykyisten välillä voitaisiin tutustua, on huhti-toukokuussa toteutettava Job Shadow Day.

– Lisää juttuun vielä, että kunta kannustaa yrityksiä solmimaan työsopimuksia osatyökykyisten kanssa, pyytää Jussila.

Fakta

Yhteiskunta tarjoaa monenlaisia tukimuotoja, jotka madaltavat vammaisen tai osatyökykyisen työnhakijan kynnystä työllistymiseen.

Avotyötä on, kun kehitysvammainen henkilö työskentelee tavallisella työpaikalla sosiaalihuollon palveluna. tällöin hän saa työosuusrahaa. Hänellä ei ole työsuhteen tuomia etuuksia, kuten palkallinen kesäloma tai työterveyshuolto.

Työhönvalmennuksessa työhönvalmentaja etsii ja räätälöi työpaikkoja ja auttaa koko työyhteisöä perehdytyksessä sekä erilaisten tukien hakemisessa.

Työ- ja elinkeinotoimisto voi myöntää työnantajalle tukea palkkakustannuksiin esimerkiksi vammaisen, pitkäaikaissairaan tai työttömän henkilön palkkaamiseen.

Työolosuhteiden järjestelytuki on työ- ja elinkeinotoimiston myöntämä tuki työpaikalla tehtäviin muutoksiin, jotka mahdollistavat vammaisen tai pitkäaikaissairaan henkilön työhön pääsyn tai työssä jatkamisen.

Työkokeiluun haetaan työ- ja elinkeinotoimiston kautta, jolloin on mahdollisuus kokeilla jotakin uutta ammattialaa tai testata omaa jaksamistaan työssä.

Oppisopimuksella on mahdollisuus opiskella uuteen ammattiin työpaikalla.

Siirtymätyö on mielenterveyskuntoutujille suunnattu työn tekemisen tapa.

Lähde: tukiliitto.fi

#