keskiviikko 3.6.2020 | 03:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärven yläkoulussa laskettiin, mahtuvatko kaikki maailman ihmiset edelleen Selänteen alueelle?

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 1.11.2019 klo 15:10

Selänteen ensimmäisessä numerossa Kisatien koulun yhdeksäsluokkalaiset laskivat, mahtuvatko kaikki maailman ihmiset Selänteen kuntien alueelle. Kymmenen vuotta sitten vastaus oli kyllä, mutta silloin maailman väkiluku oli 6 700 000 000 ihmistä. Nyt se on jo 7 713 468 000 henkeä.

Kuluneella viikolla kiperän kysymyksen kanssa painia löi Kisatien koulun 9C-luokka yhdessä matematiikan ja fysiikan opettaja Juha-Matti Hyvösen kanssa.

Aluksi nuoret selvittivät maapallon väkiluvun, sitten Selänteen kuntien yhteisen pinta-alan, joka on muuten 3453,5 km2.

Seuraavaksi eteen tulikin se hankalampi osuus, eli miten selvitetään paljonko yksi ihminen vie tilaa? Pitkän pohdinnan päätteeksi nuoret menivät tiiviiseen sumppuun, joka ympärille opettaja piirsi neliön. Sitten he laskivat lattiaan piirretyn neliön pinta-alan ja jakoivat sen sumpussa seisojien määrällä. Siitä saatiin keskiarvo yhden ihmisen viemälle tilalle.

Sen jälkeen laskeminen oli helppoa kuin heinän teko. Kun maapallon väkiluku kerrotaan yhden ihmisen vaatimalla tilalla, saadaan kaikkien maapallon ihmisten tarvitsema tila, ja kun se muutetaan vielä oikeaan mittayksikköön, selviää, että kaikki maailman ihmiset mahtuvat noin 700 neliökilometrin kokoiselle pläntille.

Siis, kaikki maailman ihmiset mahtuvat mainiosti Selänteen kuntien alueelle ja tilaakin jää vielä vaikka kuinka paljon.

#