keskiviikko 3.6.2020 | 01:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Arlene ja Aimo Tervakoski asuvat talvet Floridassa ja kesät Minnesotassa – Suomen ja kotiseudun asiat luetaan verkkolehdestä

Satu Kangas-Viljamäki
La 2.11.2019 klo 12:00

Selänne-lehden toimitukseen tupsahti lokakuun alussa harvinaisia vieraita, kun talvet Floridassa ja kesät Minnesotassa Yhdysvalloissa asuvat Arlene ja Aimo Tervakoski tulivat katsomaan, miten toimituksessa jaksetaan.

– Luemme Selännettä internetistä viikoittain ja seuraamme Haapajärven ja Reisjärven uutisia myös Facebookin välityksellä, Tervakosket kertovat.

Aimo on kotoisin Olkkolasta, Haapajärveltä. Arlene puolestaan on syntynyt Yhdysvalloissa, mutta hänen sukujuurensa ovat Reisjärven Leppälahdessa, mökissä nimeltä Nälkänäppylä.

– Isä on kotoisin Ylistarosta ja äiti Reisjärveltä, hän täsmentää.

– Käymme Suomessa yleensä joka toinen vuosi heinäkuussa, Tangomarkkinoiden ja Kaustisen Kansanmusiikkijuhlien aikaan. Joka toinen vuosi olemme käyneet Alaskassa kalastamassa. Tänä kesänä jätimme Alaskan väliin ja päätimme poikkeuksellisesti tulla myös Suomeen, sillä lennot ovat olleet nyt todella halpoja. Suomen syksyhän on yleensä nättiä aikaa, mutta nyt on kylmä. Meillä on melkein kaikki mukana olevat vaatteet päällä, Arlene ja Aimo kertovat.

Aimo lähti Atlantin toiselle puolelle vuonna 1969.

– Silloin oli ollut neljä pakkaskesää, eikä viljoja tarvinnut liiemmin puida. Ajattelin, ettei se ole oikein. Sisko oli jo silloin Yhdysvalloissa ja hän hommasi minulle tarvittavat paperit, Aimo muistelee.

Oli luojan lykky, että Aimo oli lähtiessään ehtinyt täyttää 30 vuotta, sillä kaikki alle 26-vuotiaat siirtolaiset lähetettiin Vietnamin sotaan.

– Kyllä ne minuakin yrittivät värvätä useaan otteeseen. En lämmennyt ajatukselle, mutta lupasin kertoa heti jos mieleni muuttuu.

Alkuun Aimo teki metallitöitä ja opiskeli työn ohessa sekä kieltä että hitsausta.

– Olin Fordilla Minnesotassa, sitten muutimme Arlenen kanssa Washingtoniin, missä tehtiin sotavarusteita ja NASAlle avaruusjuttuja. Olisin saanut jäädä sinne, mutta lopulta perustimme Arlenen kanssa lahjatavarakaupan ja tukkuliikkeen. Veimme suomalaista designia Yhdysvaltoihin 27 vuotta, minkä lisäksi Arlenella oli päivätyö valtion virassa.

Nyt Arlene tekee kauppaa enää Ebayssa.

– Sillä on kaupan käynti niin verissä, ettei sitä kai koskaan voi täysin lopettaa, Aimo tuumaa.

Siitä Aimo intoutuu muistelemaan tapausta, kun he yrittivät viedä Pauligin kahvia Yhdysvaltoihin huonolla menestyksellä.

– Presidentti onnistui ilman mitään ongelmaa, mutta Juhla Mokan pakkauksessa ei lukenut missään, että pakkaus sisältää kahvia. Kahvi jäi tulliin, missä siitä otettiin näytteitä. Aikaa kului ja kahvin viimeinen käyttöpäivä lähestyi. Lopulta saimme kahvin tullista liimaamalla jokaiseen pakettiin oman sisällysluettelo-tarran.

Aimon nuoruuden suurimpia haaveita oli päästä ajamaan pitkän matkan rekkaa, mutta Arlene ei pitänyt ajatuksesta.

– Tottahan se oli, että rekkamiehenä olisin ollut kotona huomattavasti vähemmän. Olen aina kuunnellut naisten puheet ja totellut heitä, Aimo sanoo hieman ilkikurisesti, mihin Arlene huomauttaa miehensä muistin olevan kuitenkin lyhyt.

Kauppa lähti liikkeelle ryijyillä ja raanuilla, mitä seurasivat suomalaiset design-tuotteet.

Samaa köyttä pariskunta on vetänyt kaiken kaikkiaan jo 48 vuotta.

– Minnesotassa pidettiin partyt eli juhlat, mihin me kumpikin osallistuimme. Ystäväni kehotti minua tutustumaan Aimoon ja siitä se sitten lähti, Arlene kertoo.

Tervakoskilla on kaksi poikaa, joista toinen asuu Marylandissa ja työskentelee sähkömiehenä. Toinen pojista asuu tällä hetkellä Budapestissä, sillä hän on diplomaatti ja muuttaa kulloisenkin asemapaikan mukaan.

– Olemme käyneet hänen luonaan kylässä kaikissa muissa asemapaikoissa, paitsi Irakissa, missä oli silloin sota, eikä matkustaminen ollut turvallista, Aimo sanoo.

Floridassa Tervakosket kuuluvat Pohjalaisseuraan.

– Meillä on siellä vanhainkoti, jonka johtokuntaan kuulumme, samoin Suomalaiset sotaveteraanit Amerikassa -järjestöön.

Maaliskuussa Floridassa järjestetään Midnight Sun -festivaalit, missä muun muassa NHL:ssä pelaavat suomalaiset jääkiekkoilijat ovat vierailleet.

– Arlene kirjoittaa suomenkielisiä juttuja lehtiimme ja on haastatellut muun muassa Eino Gröniä.

– Olen oppinut suomenkielen mummoltani ja huomasin vasta ensimmäisen Suomen-matkani jälkeen, miten vanhanaikainen puhetapani on. Sen takia tarkistutan tekstini aina ensin Aimolla, Arlene kertoo.

#