keskiviikko 3.6.2020 | 02:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Porkkalan kylätalolla jatketaan talkoilua – Syntyykö seuraavaksi miesparkki?

Outi Levä
Pe 1.11.2019 klo 15:00

Syysmyrskyisen yön jälkeen, lauantaiaamuna heti yhdeksältä Porkkalan kylätalon pihalla, Kärsämäellä käy hyörinä. Miehet kantavat ulos ja varastoon vanhoja kangaspuiden osia. ”Onko sinulla tällaiset”, kyselevät Heimo Karsikas ja Jari Kananen. Oli kerran. Sellaiset, joiden päädyt olivat kaaren muotoiset.

Menossa ovat siivoustalkoot. Kylätalon suurin luokka on palvellut vuosikausia kansalaisopiston käsityöpiirejä ja nytkin siellä on puoletkymmenet kangaspuut. Yhdessä luokassa on kirppistavaraa. Koulun kahdesta muusta luokkahuoneesta kannetaan ulos joutilasta tavaraa. Tiloja raivataan uuteen käyttöön.

– Tarkoitus on tuohon entiseen kirppisluokkaan saada tila miehille, sanoo Riitta Mustola.

Porkkaset eli Porkkalan kyläläiset ovat ahkeraa ja pitkäjänteistä väkeä. Seitsemän vuotta sitten he laativat kunnostussuunnitelman kyläkoululleen, kun olivat ensin saaneet sen ostetuksi kunnalta kympillä itselleen. Sitten talkoita on piisannut.

– Kaikki ikkunat on entisöity. Ulkoverhoiluja on uusittu, jopa hirsiäkin, ja seinät maalattu kahteen kertaan. Viime kesänä oiottiin kattotuolit ja uusittiin koko katto, sanoo Jemina Kuisma.

Vuonna 1902 valmistuneessa koulurakennuksessa on runsaasti kauniita ikkunoita. Niiden kunnostukseen kyläseura sai avustusta Kotiseutuliitolta. Vuosia kyläläiset ovat jaksaneet talkoilla. Katon toki tekivät palkalliset työmiehet.

– Vanhojen maalien rappaaminen seinistä on pahempaa kuin maalaaminen, sanoo Eeva Karsikas ja puolisonsa Heimo kertoo viime kesä helteistä:

– Tultiin aamulla jo kuudelta, kun oli niin kuumaa. Kolme tuntia sitä kerrallaan jaksoi.

Heimo Karsikas sanoo: ”Mikäpä sen mukavampaa kuin talkoilla yhdessä. Ei ole eläkeläisillä puutetta tekemisestä”. Nuoremmat kehuvat, että Karsikkailla virtaa riittää.

– Eeva ja Heimo jaksavat paljon pitempään kuin me. Kun me olemme jo väsyneitä ja lopetamme työt, Karsikkaat jatkavat ja jatkavat.

Mustola sanoo: ”Rakennusta korjataan pikkuhiljaa, ajan ja rahojen mukaan”.

– Olemme rahoittaneet tätä myymällä kauralyhteitä ja pitämällä kirppistä. Kesäisin Porkkalan ympärijuoksu on merkittävä tulonlähde.

Vaikka kauniit kakluunit tuovat lämpöä luokkiin, kylän miehet avasivat lompsansa ja hankkivat ilmalämpöpumpun puhaltamaan tasaista lämpöä kutojille. Mitä tulee entiseen kirppistilaan?

– Katsotaan, mitä toimintaa siihen alkaa muodostua, sanoo Kuisma, mutta Mustola avaa enemmän:

– Kun löydettäisiin sinne vanha ruuvipenkki ensimmäiseksi. Tarkoituksena on saada sinne puutyöverstas.

Loistava idea! Miehet tarvitsevat oman tilan, jossa tehdä, touhuta ja tavata toisia: Miesparkki?

#