keskiviikko 3.6.2020 | 02:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vuohtajärven rannalla asuva Jouni Myllylä kerää rannastaan viikoittain noin kourallisen lasia: "Osa on ruskeaa, osa vihreää ja osa kirkasta. Osa lasista on hioutunut niin, ettei se ole enää terävää, mikä tarkoittanee sitä, että se on ollut järven pohjassa jo pitkään – Ikävä tilanne tämä on"

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 11.10.2019 klo 00:00

Reisjärvellä, Vuohtajärven rannalla, Vasikkoniemessä asuvan Jouni Myllylän saunarantaan on noussut jo useamman vuoden ajan lasia.

– Tarkistan rannan yleensä aina rantasaunaa lämmittäessä ja joka kerta sitä löytyy noin kourallinen. Seassa on pullon korkkeja ja toisinaan posliiniakin. Kerran rantahiekassa oli pystyssä partakoneen kerä, Myllylä kertoo.

Lasin alkuperä on tuntematon, mutta ulkonäöstä päätellen se on peräisin useilta vuosikymmeniltä.

– Osa on ruskeaa, osa vihreää ja osa kirkasta. Osa lasista on hioutunut niin, ettei se ole enää terävää, mikä tarkoittanee sitä, että se on ollut järven pohjassa jo pitkään, Myllylä sanoo.

1990-luvulla, Myllylän lapsuudessa lasia löytyi rannalta vain harvoin. Nyt sitä on noussut järvestä tässä mittakaavassa jo useita vuosia.

– Järven viime kesäinen ruoppaus ei ole vaikuttanut asiaan lisäävästi tai vähentävästi. Rantamme avautuu järven isolle selälle ja ehkä pohjavirtauksetkin ovat meille päin, mutta ikävä tilanne tämä silti on.

Pieni soittokierros järven ympäri kertoo, että lasi ei ole ongelma muualla. Hyvösenniemessä ei ole nähty lasia, ei myöskään Lehtoniemessä eikä Leppälahdessa.

Reisjärven kunnan tekniseen toimeen ei myöskään ole tullut tietoa lasista Vuohtajärvestä.

Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen vs. ympäristötarkastaja Pekka Peuraselle ei myöskään ole tullut ilmoituksia vastaavasta ongelmasta muualla Vuohtajärvellä.

– Kertomuksen perusteella voisin kuvitella, että jossain Myllylän rannan lähellä on ollut jollain oma jätepaikka, minne aikain saatossa on viety ne jätteet, jotka eivät ole kompostiin tai takkaan kelvanneet, Peuranen arvelee.

– Tapa oli yleinen vielä 1960- ja 70-luvuilla ja nyt jätteet ovat syystä tai toisesta lähteneet liikkeelle. Esimerkiksi jäiden pusku on voinut hajottaa rannassa olleen jätepaikan ja onpa niinkin käynyt, että roskia on aikoinaan upotettu avantoihin, Peuranen jatkaa.

Hän muistuttaa, ettei jätettä saa laittaa maastoon.

– Omistaja on aina vastuussa jätteistään, Peuranen painottaa.

#