maanantai 27.1.2020 | 05:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anitta Oertel kolumnissaan: Omakotitalosta kerrostaloon

Selänne
Pe 23.8.2019 klo 09:30

Muutto omakotitalosta kerrostaloon ei ole ihan helppo juttu, varsinkin kun kyseessä on – kuten meidän tapauksessamme, muutto toiseen maahan.

Meille tavaraa on kertynyt vuosien varrella, kuten arvata saattaa. Osa on sellaista, joista ei halua eikä kannata luopua, osa on jo mennyt kiertoon, osa mökille, osa kulkeutunut jo uuteen kotiin.

Ajattelimme, että emme ota mukaamme mitään turhaa, mutta yllättäen kuitenkin huomasin viime viikolla, että kyllä sitä tavaraa tarvitaan, jotta arki sujuisi. Koska muutto ei ole tapahtunut kerralla, piti uuteen asuntoon ostaa kaikenlaista aterimista siivoustarpeisiin ja tietenkin kahvinkeitin. Kahvitauko kun avartaa varsinkin henkisiä voimia!

Monta kertaa yöllä on tullut mieleen, että mitä sitä tuli tehtyä. Kaunis ja valmis koti purettu ja vastassa vertaansa vaille hakeva saksalainen byrokratia ja uuden kodin kokoaminen melkein a:ta o:hon. Saksasta Suomeen muutto oli huomattavasti vaivattomampi, vaikka silloin saavuimme koko perheen voimin Pyhäjärvelle kahden auton ja peräkärryn kanssa marsut ja koira matkassa mukana.

Tällä kertaa asuntoon on hankittava ihan kaikki. Keittiössä ei ole kuin paikka hanalle. Onneksi kaupassa asiointi sujuu ja palvelu on ystävällistä ja joutuisaa. Jääkaappi, hella, asiainpesukone (ei ole vielä voitu asentaa, kun ei ole allasta ja hanaa) ja pesukone saatiin heti ostettua ja kotiin kuljetettuna. Nettiyhteyksiä pitää odotella. Ainakin on taas oppinut arvostamaan kotimaan yhteiskunnan sähköistä joustavuutta.

Viimeiset päivät ovat kuluneet kauppalistoja laatien ja hankintoja tehden. Ruutupaperi on tarpeen. Kalliiksi tulee muutto. Listalta karsiutuu kaikki mitä ei ihan välttämättä tarvitse, tai ainakin siirtyy seuraaville kuukausille. Banaanilaatikot saavat palvella hyllyinä toistaiseksi. Pääasia, että saa keittiön kuntoon. Se on kuitenkin kodin sielu, asuu sitten missä tahansa.

Kirjoitin joskus runon: Kuljin sitten vasenta tai oikeata kaistaa, olen onnellinen siellä missä aurinko paistaa. Se saa kuvata tämän hetkistä olotilaa.

#