maanantai 27.1.2020 | 04:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pesoset kävivät Jamboreella Jenkeissä - nyt heidän tavoitteenaan on osallistua Jamboreelle Etelä-Koreassa 2023

Outi Levä Selänne
La 24.8.2019 klo 00:00

Elokuun alussa kärsämäkiset Pesoset, Kukka-Maaria, Heini ja Tatu palasivat kolmen viikon jamboreematkalta West Virginiasta, USA:sta. Leiri kesti kaksi viikkoa, mutta sitä edelsi oheismatka, jonka aikana tutustuttiin maahan laajemmin.

– Lensimme Philadelphiaan ja tutustuimme Amish Farm and Houseen. Seuraava kohteemme oli Kalahari Resort, iso kylpylä. Vierailimme suklaatehtaassa ja jatkoimme New Yorkiin. Lopuksi kävimme Washington DC:ssä.

Maahan tutustumisen jälkeen leiri Länsi-Virginiassa kesti kaksitoista päivää. Leirin järjestämisestä vastasivat USA:n lisäksi Meksiko ja Kanada. Kaikkiaan leirille osallistui 45 000 partiolaista noin 170 maasta ympäri maailmaa. Suomesta lähti yli 900 henkilöä, Kärsämäeltä kolme, Nivalasta yksi ja Ylivieskasta kolme.

– Leiripaikka on valtavan iso alue, jossa järjestetään jatkuvasti leirejä, joista osa on paljon suurempia kuin tämä, kertoo Kukka-Maaria, joka oli leirillä IST eli työskenteli international service teamissa. Hänen tehtävänsä oli huolehtia kiipeilevistä, antaa kiipeilyvarusteet ja ottaa heidän reppunsa säilytykseen kiipeilyn ajaksi.

Pesosen perhe harrastaa Suomessakin kiipeilyä, sillä Tuomo-isä on Suomen Kiipeilyliiton kouluttaja ja ohjaaja.

– En päässyt itse kiipeilemään, sillä työ vei ajan ja kun olisi ollut vapaata, oli kova helle.

Leirillä oli aktiviteetteja runsaasti, joista sai itse valita, mihin haluaa osallistua ja jonottaa.

– Oli seikkailupuistoja ja water realityä, jossa piti mennä ison putkilon yli, kääntyviä juttuja, jäävuori ja vaikka mitä. Siellä seikkailtiin nelihenkisillä joukkueilla, kertoo Heini.

Tatu osallistui muun muassa koskenlaskuun, alamäkipyöräilyyn ja kiipeilyyn. Leirin viralliset kielet olivat englanti, espanja ja ranska, mutta eniten nuoret sanoivat puhuneensa suomea suomalaisten kavereiden kanssa. Mihinkään kun ei saanut mennä yksin.

– Piti liikkua aina vähintään kaksi yhdessä. Aikuinen ei saanut koskaan liikkua yksin yhdessä alaikäisen kanssa. WC:t olivat erikseen alaikäisille ja aikuisille, tytöille ja pojille sekä naisille ja miehille, selvittää Kukka-Maaria amerikkalaista järjestystä.

Välimatkat olivat pitkiä ja ne taitettiin kävellen tai linja-autoilla. Osa linja-autoista oli keltaisia koulubusseja. Pimeys tuli nopeasti iltaisin noin yhdeksän aikaan. Iltaohjelmasta takaisin leiriin piti mennä otsalampun valossa. Iltaohjelmat olivat amerikkalaiseen tapaan loisteliaita.

– Leirin avajaisissa oli ilotulitus ja droneshow. Keskiäisissä Broadwaylta tulleet taiteilijat esittivät Disney-lauluja. Myös päättäjäisissä oli ilotulitus, joka kesti ainakin varttitunnin. Päättäjäiset tosin pääsivät alkamaan tunnin myöhässä, sillä pari minuuttia satoi kaatamalla, ukkonen jyrisi ja salamoi. Silloin alueelta lopetettiin muu ohjelma kokonaan. Onneksi tarkeni istua maassa shortsit jalassa, muuten riittikin hellettä, nauraa Heini.

Partio on Pesosten elämässä vahvasti mukana. Heini oli vanhempiensa kanssa ensimmäisen kerran Suomen Jamboreella puolitoistavuotiaana. Kävi partiorippikoulunkin. Toissa kesänä hän osallistui äitinsä kanssa Norjan partioleirille. Nyt hän opiskelee toista vuotta Pihtiputaan lukiossa partio- ja johtajalinjalla.

Tatu on ollut partiossa mukana kahdeksan vuotta. He menevät ensi kesänä Eurojamboreelle Puolaan, jonne on menossa neljä Suotarpojaa.

Kukka-Maaria hoitaa partiolaisten Kuksa-tietojärjestelmää, vetää Seikkailijoita ja on ollut Tarpojien ja Samoajien luotsi eli ryhmien taustalla oleva aikuinen tuki. Puheissa vilahtelee jo vuosi 2023 ja Etelä-Korea.

#