maanantai 27.1.2020 | 04:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Variksen valkoiset sulat johtuvat melaniinipigmentin vajavuudesta - muuta haittaa siitä ei yksilölle näytä koituvan ainakaan Kärsämäellä

Outi Levä Selänne
La 24.8.2019 klo 09:00

Siinä se napsii nokkaansa eilisiä kissan ruuan jämiä. Kärsämäkinen Eila Leppävuori on laittanut kuppiin vanhat kissanruuat, joita harakatkin innolla hamuavat.

– Joka aamu se tulee vanhempiensa kanssa.

Varispariskunnan erilainen lapsi on kirjava. Joku on epäillyt sitä pähkinähakiksi. Leppävuori sanoo, ettei se pähkinähakki voi olla, kun varispariskunta sitä aikaisemmin syötti. Nyt se löytää ruokansa itse ja osaa sitä piilottaakin.

– Se sai nokkaansa ison palasen. Emo tuli ja otti sen, hakkasi palaa pienemmäksi ja syötti palaset poikaselle. Kun se on syönyt kupista vatsansa täyteen, se ottaa palasen ja piilottaa. Kerrankin seurasin, kun se piilotti ruokapalaa, nykki heiniä ja peitteli saaliin. Hetken päästä tuli harakka ja söi palan.

Leppävuori seuraa varisperheen aamupalahetkiä keittiönsä ikkunasta. Varikset ovat viisaita. Ne kantavat nokassaan kuivan ruokapalan ja tipauttavat sen vesikuppiin likoamaan.

– Onhan se pehmeänä helpompi niellä, sanoo Leppävuori. Luontoa on niin hauska seurata. Emovaris osaa kääntää ruokakupin nurin. Harakat eivät osaa, tietää Leppävuori.

Hetken päästä emovaris todistaa taitonsa ja kiepauttaa kupin nurin. Kopauttaa kupin pohjaa nokallaan muutaman kerran ja kääntää sen tyhjänä oikeinpäin. Ruohikolta lienee helpompi napsia viimeiset ruuan murut.

Lintujen ja muidenkin eläinten värimuunnokset eivät ole tavattoman harvinaisia. Viime viikolla Heikki Syrjäniemi kertoi täysin valkoisesta variksesta. Se lienee albiino. Wikipedian mukaan albinismi eli valkomuunnos on melaniinipigmentin vajavuustila. Albiino eläin ei ole aina täysin valkoinen. Matelija voi olla kirkkaankeltainen. Albinismi vaikuttaa melaniiniin, leukismi kaikkiin pigmentteihin. Leppävuoren varis lienee leukistinen.

Leukismi on alueittainen pigmenttipuutos eli valkokirjavuus, jolloin tummempi pigmentti puuttuu synnynnäisen pigmenttimuutoksen seurauksena. Musta pantteri on esimerkki melanismista (liikamelaniinisuus), jossa pigmentti on lähes kokonaan tai kokonaan musta. Se syntyy mutaation vuoksi ja voi aiheutua vaikka altistumisesta epänormaalille lämpötilalle raskauden aikana, mikä aiheuttaa hetkellisen muutoksen geeneissä. Ihmisen toimetkin voivat aiheuttaa melanismia. Silloin sitä kutsutaan teollisuusmelanismiksi.

Suonenjokelainen luontokuvaaja Olli Korhonen on kuvannut paljon poikkeavan värisiä eläimiä. – Pigmenttivirheen aiheuttaja ei ole perimässä, vaan sulkien valkoinen väri johtuu poikasvaiheessa saadusta ravinneköyhästä ruuasta. Kyseessä on siis hampurilaissukupolven oma nimikkolintu, sanoo Korhonen.

#