maanantai 27.1.2020 | 05:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Elävissä kuvissa

Selänne
Pe 23.8.2019 klo 09:00

Kävin kuluneella viikolla elämäni ensimmäisen kerran elävissä kuvissa Haapajärven kulttuurisalissa.

Hyvin toimi ja täytyy sanoa, että Haapajärvellä oli myös tähänastisen elämäni hauskin elokuvayleisö. Ikinä en ole ollut leffassa, missä yleisö olisi hihkunut ja hihittänyt elokuvalle noin vapautuneesti. Ihan mahtava juttu! Vaikka elokuva oli hauska, ainakin puolet omasta naurustani syntyi toisia kuunnellessa. Lieneekö yhteisten riemun kiljahdusten syynä sitten katsottu elokuva vai se, että täällä ei ole opittu pönöttämään. Jos kyse on jälkimmäisessä - älkää opetelko. Ei iloa tarvitse rajoittaa.

Katson elokuvia siinä määrin, että kutsun sitä harrastuksekseni. Suosikkigenrejäni ovat seikkailu-, action- ja fantasia-elokuvat, mutta löytyy suosikeista paljon muitakin. DC:n ja Marvelin leffat ovat herättäneet henkiin ne sankarit, joiden edesottamuksia ahmin lapsena ja nuorena sarjakuvista. Ainoastaan romanttisia komedioita ja Lassie-elokuvia en siedä syistä, joita ei tässä mahdu ruotimaan.

On harmi, että alan murros on hävittänyt perinteiset elokuvateatterit maaseudulta lähes tyystin. Pyhäjärvellä sellainen ihme vielä on, mutta muutoin elokuvia katsotaan kiertävän yrittäjän avulla. Kiitos siitä hänelle, sillä elokuva on aina parhaimmillaan isolta kankaalta katsottuna.

Omat ensimmäiset elokuvateatterikokemukseni sijoittuvat Nivalan Tuiskulan vanhaan teatteriin, joka tietääkseni seisoo vieläkin omalla paikallaan, mutta jonka katon läpi kasvaa puu. Siinä teatterissa oli sitä jotain. Se oli ikäloppu jo silloin, kun minä siellä kävin. Sen lattia kallistui uhkaavasti ihan väärään suuntaan, mutta se kai siitä tekikin niin ainutlaatuisen.

Harmillista on myös se, ettei elokuvaa yhtenä kulttuurin muotona oikein arvosteta näillä seuduin. Ehkä meitä alan harrastajia on vain liian vähän, ja ehkä me emme pidä itsestämme riittävästi meteliä.

No minä nyt ainakin sain suuni auki - entä sinä?

#