lauantai 25.1.2020 | 19:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärven Oksavalla sijaitsevaan Jämsänkosken patoon rakennetaan ylivirtauskynnys - muutoksella varaudutaan ilmastonmuutoksesta johtuviin ääri-ilmiöihin

Satu Kangas-Viljamäki Selänne
Pe 23.8.2019 klo 00:00

Jämsänkosken padon läpi kulkeva Patotie on tällä hetkellä poikki, sillä patoon rakennetaan uutta ylivirtauskynnystä.

– Muutostyöt pohjautuvat patoturvallisuuslakiin ja tarkennettuihin mitoitustulvalaskelmiin joissa huomioidaan ilmastonmuutoksen vaikutukset vesiemme virtaamiin, Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen kunnossapitoinsinööri Miikka Annunen kertoo.

Nyt tehtävillä muutoksilla varaudutaan niin suuriin tulviin, ettei niitä laskennallisesti tapahdu kuin kerran tuhannessa vuodessa.

– Ylivirtauskynnyksen kautta menee vettä noin kerran viidessä vuodessa ja sitä harvinaisemmilla tulvilla. Patoturvallisuuslaki velvoittaa padon omistajaa pitämään padon turvallisena myös todella poikkeuksellisissa tulvatilanteissa. Mitoitustulvan poikkeuksellisuus riippuu padon turvallisuusluokituksesta.

Oksavalla sijaitsevan Jämsänkosken keskivirtaama on hieman yli kymmenen kuutiota sekunnissa. Noin kerran tuhannessa vuodessa toistuva mallinnettu virtaama olisi peräti 283 kuutiota sekunnissa, jolloin ylivirtauskynnyksen kautta menisi n. 70 kuutiota sekunnissa.

– Laskennallisesti se kuitenkin on mahdollista, sillä Jämsänkosken padolle tulee vesiä aina Reisjärveltä saakka. Padolle tulevat vedet kertyvät muun muassa Kiljanjärvestä, Korpiselta, Juurikasta, Kuonanjärvestä, Hautaperän altaasta ja Settijoesta. Padolta ne laskevat sitten Kalajokeen.

Tähän saakka Jämsänkosken padossa on ollut yksi purkamisluukku, joka ei laskennallisesti aivan yksistään riitä noin äärimmäisellä tulvalla. Pato itsessään on rakennettu 1970-luvun puolessa välissä.

– Vaihtoehtoina oli tehdä patoon toinen luukku tai sitten tämä ylivirtauskynnys. Kynnys rakennetaan, koska se huoltovapaampi ja edullisempi.

Kynnyksestä tulee kaiken kaikkiaan noin 90 metriä leveä, ja se tiivistetään padon sisälle asennettavalla teräsponttiseinällä. Rakennelma sijoittuu nykyisestä padosta noin sata metriä Tiitonrannan suuntaan.

– Myös jatkossa padolla voi lenkkeillä. Autolla sinne pääsee vain padon tarkkailijat ja huoltajat.

Ylivirtauskynnyksen rakentaminen on Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen perusparannushanke. Sen urakoitsijana toimii Suomen Maastorakentajat Oy ja aliurakoitsijana Niskasen Maansiirto Oy.

Pohjois-Pohjanmaan alueella on 20 patoa, joita tarkkaillaan pääosin Haapajärven toimipisteestä käsin.

– Padoilla tehdään jatkuvaa seurantaa niiden luokitusten mukaisesti. Padot jaetaan 1-,2- ja 3-luokkiin ja Jämsänkosken pato kuuluu luokkaan 2. Hautaperän allas puolestaan luokkaan 1.

#