maanantai 17.2.2020 | 15:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kolme kunnallisvalitusta päätökseen Pyhäjärvellä

Satu Kangas-Viljamäki Selänne
Ti 20.8.2019 klo 16:03

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Korkein hallinto-oikeus on nyt käsitellyt kunnallisvalituksen, joka koski Pyhäjärven kaupunginvaltuuston 8.2.2016 tekemiä päätöksiä.

Valituksen mukaan valtuuston kokouksessa käsitellyt asiat valmisteli ja esitteli Veikko Tikkanen, jolla ei ole kuntalain ja hallintosäännön edellyttämää virka-asemaa.

Hallinto-oikeus on todennut, että Pyhäjärven kaupunginhallitus on 21.12.2015 § 477 päättänyt kutsua suostumuksensa perusteella valtiotieteen lisensiaatti Veikko Tikkasen hoitamaan kaupunginjohtajan viransijaisuutta kaupunginjohtaja Tita Rinnevaaran virkavapaan ajaksi ajanjaksolle 4.1.-31.7.2016.

Kaupunginhallituksen päätöksestä ei ole tehty oikaisuvaatimusta eikä myöskään kunnallisvalitusta hallinto-oikeudelle, joten päätös on lainvoimainen.

Hallinto-oikeus on tutkinut valituksen ja hylännyt sen. Hallinto-oikeus on lisäksi hylännyt valittajien Pyhäjärven kaupungin oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevat vaatimukset.

Seuraava päätöksensä saanut valitus koski Laila Malilan esittämän kirjallisen eriävän mielipiteen poistamista pöytäkirjasta.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on ratkaisullaan kumonnut valtuuston valituksenalaisen päätöksen koskien Laila Malilan esittämän kirjallisen eriävän mielipiteen poistamista pöytäkirjasta.

Valtuuston mainitun päätöksen tultua kumotuksi, asiassa ei ole tarpeen lausua päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä koskevasta vaatimuksesta.

Hallinto-oikeus velvoittaa Pyhäjärven kaupungin korvaamaan valittajien oikeudenkäyntikulut 150 eurolla, josta valittajille on maksettava yhteisesti 144 euroa ja Laila Malilalle valitusosoituksen hankkimiskustannuksina lisäksi kuusi euroa.

Kolmas päätös koski valitusta Pyhäjärven kaupunginvaltuuston 29.5.2017 tekemiä päätöksiä hyväksyä muun muassa kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös. Valituksessa vaadittiin myös, että kyseisten päätösten täytäntöönpano on kiellettävä.

Hallinto-oikeus on ratkaisullaan hylännyt valituksen ja päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä koskevan vaatimuksen.

– Kaikki päätökset viedään valtuustolle tiedoksi ja Laila Malilan eriävä mielipide lisätään kyseiseen pöytäkirjaan. Nämä ovat kaikuja menneisyydestä, enkä usko, että joudumme enää koskaan läpikäymään vastaavaa. Näihin on kulunut ihan tolkuton määrä rahaa, jos rahaksi muutetaan viranhaltijoiden valituskierteisiin käyttämä työaika. Niin paljon, ettei sitä monikaan edes uskoisi, Pyhäjärven kaupungin vt. kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi kertoo.

#