maanantai 27.1.2020 | 05:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Aineiden arvostus vaikuttaa lukiolaisten kurssivalintoihin, kiinnostus ja voimavarat ovat silti edelleen hyviä valintakriteerejä

Outi Levä Selänne
La 17.8.2019 klo 00:00

Lukion aloittavat valitsevat opintokokonaisuuksia ja kursseja, joita aikovat opiskella ja kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa. Kärsämäen lukiolaiset saavat rehtori Kari Oikarisen mukaan valita kurssinsa vapaasti. Opinto-ohjaaja Päivi Paasovaaran mukaan opiskelijan oma kiinnostus ja voimavarat määräävät viime kädessä kurssivalinnat.

– Moni aloittaa pitkän matematiikan, Kärsämäelläkin yli puolet, sanoo Oikarinen. Osa heistä vaihtaa myöhemmin lyhyeen matematiikkaan.

Paasovaara sanoo korostavansa kurssivalinnoissa vaivannäköä ja opiskeluun käytettävissä olevaa aikaa.

– Ensi keväästä lähtien ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen on valittava yli puolet opiskelijoista todistusvalinnalla, joka lukion suorittaneilla perustuu ylioppilastutkinnon arvosanoihin. Olen verrannut valintaperustetaulukoita ja lyhyelläkin matematiikalla pääsee jatko-opintoihin, jos menestyy hyvin. Hyvästä lyhyestä saa enemmän pisteitä kuin huonosta pitkästä, sanoo Paasovaara.

Paasovaaran mukaan pitkästä matematiikasta voi siirtyä lyhyeen, mutta lyhyestä pitkään siirtyminen on vaikeampaa. Pitkän matematiikan opiskelu kannattaa, jos tähtää matemaattis-luonnontieteellisille aloille, kuten fysiikan opiskeluun. Pitkää matematiikka tarvitaan jo lukion fysiikan opiskelussa. Lyhyen matematiikan valinta ei Oikarisen mukaan ole este alalle, jossa tarvitaan laajoja matemaattisia taitoja, mutta tuo toki haasteita korkeakouluopintojen alussa. Pitkässä matematiikassa on kursseja 10+3 ja lyhyessä 6+2. Ensimmäinen kurssi on sama molemmissa.

– Täydentämismahdollisuuksia on nykyään paljon, on aikuislukioita ja eLukio, jossa voi paikata. Missään ei määrätä, että on luettava pitkää matematiikkaa. Todistusvalinnassa yliopistoon tai ammattikorkeaan painotetaan kuitenkin niiden aineiden arvosanoja, joissa on paljon kursseja, sanoo Paasovaara.

– Oulun yliopiston lääketieteelliseen päässeillä yleisin pitkän matematiikan arvosana on eximia, ja teknillisissä opinnoissa cum laude tai magna, tietää Oikarinen.

Lukion kurssitarjonta on niin laaja, että valinnat mietityttävät. Paasovaaran mukaan moni on lukion aloittaessaan kiinnostunut laajoista ainevalinnoista, jopa niin, että he tekevät päällekkäisiä kurssivalintoja. Jos voimavarat riittävät, voi opiskella eLukiossa esimerkiksi harvinaisempia kieliä kuten italiaa tai espanjaa, joita ei päivälukiossa ole tarjolla.

– Reaalin muututtua yleisreaalista ainereaaliksi, kannattaa opiskella toisiaan tukevia reaaliaineita, kuten biologia ja kemia tai historia, yhteiskuntaoppi ja maantiede tai historia ja uskonto.

Nuoret tekevät valintoja arvostusperusteilla. Halutaan lääkäriksi tai eläinlääkäriksi tai muihin tuttuihin, arvostettuihin ammatteihin. Lukio ja ylioppilastutkinto on hyvä pohja ammattikorkeakouluun tai yliopistoon, mutta Oikarisen mukaan tärkeintä on keskittyä opiskeluun, tulevaisuus hahmottuu myöhemmin.

– Urasuunnittelu, ylioppilastutkinnon suunnittelu ja kurssivalinnat käyvät käsi kädessä. Valintojen muuttaminen lukioaikana on joustavaa, sanoo Paasovaara.

– Kukaan ei tiedä vielä varmasti, mitä ammatteja tulevaisuudessa on tarjolla. Opiskeltavat aineet kannattaa valita oman kiinnostuksen mukaan, sanovat Oikarinen ja Paasovaara.

#