maanantai 27.1.2020 | 05:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Paula Madetojalla on palo tanssiin - Kilpatanssiharrastus johti tanssiohjaajaksi

Outi Levä Selänne
Su 18.8.2019 klo 00:00

Kärsämäkinen Paula Madetoja on työskennellyt yli kolmekymmentä vuotta maatalon emäntänä, harrastanut miehensä Paulin kanssa kaksitoista vuotta kilpatanssia ja opettanut viimeiset pari vuotta.

– Kilpatanssin aloitimme vuonna 2002 Oulun Telemark Teamissa. Kävimme viikoittain ryhmätunneilla, valmentajana Salme Raukovaara ja moni muu. Se oli todella tiivistä harjoittelua, muistelee Madetoja.

Hän aloitti tanssimisen, kun oli nelikymppinen ja lapset jo isoja. Lehmät navetassa vaativat erikoisjärjestelyjä.

– Me olimme ainoa pari, jolla oli lehmiä. Kurssit olivat navetta-aikaan. Lypsimme lehmät kolme kertaa päivässä, aamulla ja iltapäivällä. Ajoimme iltakahdeksaksi Ouluun, kurssin jälkeen takaisin ja lypsimme lehmät taas kello 23. Tai lypsimme aamulla, ajoimme päivällä Lapualle ja illalla taas lypsylle. Niin iso oli palo, sanoo Madetoja ja kertoo, kun lehmä oli poikimassa. Pauli meni navettaan, hän laittautui sisällä ja katsoi kelloa. Jos poikiminen ei tapahtuisi kymmenessä minuutissa, ei ehdittäisi eikä lähdettäisi. Lähdettiin.

Tanssin harrastamisella ei ole ikärajaa, kilpatanssisarjojakin on eri ikäisille: lapsille, junioreille, nuorisolle sekä yleinen sarja. Seniorit aloittavat luokasta E ja etenevät D, C, B ja A-luokkaan. Aloittelijan luokka on aina F. Ylempään sarjaan pääsee keräämällä viisikymmentä pistettä kilpailuista. Voitto tietää seitsemää pistettä ja viimeinen sija yhtä.

Oulun kursseilla oli vähän senioreita ja opetus alkoi ihan alkeista. On opeteltava kanta- ja päkiäaskeleet ja aseteltava kengänkärjet oikeaan asentoon.

– Oikeaa tanssiasentoa hiotaan monta vuotta. Tärkeintä on osata tanssia rytmissä, pitää asento ja ottaa huomioon oma pari tanssiessa. Aluksi tanssitaan yksinkertaisilla kuvioilla ja pikkuhiljaa opetellaan uusia.

Tanssi on kuljettanut Madetojia kilpailuihin ympäri Suomen, Kotkasta Rovaniemelle ja lähialueille, kuten Kajaani ja Seinäjoki.

– B-luokassa noustiin nopeasti kolmessa neljässä kuukaudessa, kun voitettiin kaikki kisat, joihin osallistuttiin. Senioreiden SM-kisoissa Seinäjoella tuli 12. Sija. Olen siihen todella tyytyväinen.

Nyt Madetojilla on menossa väliaika. Maatilan pidossa päässä mietintämyssy. Pauli jää eläkkeelle ja Paula sanoo, että tilanpidosta luovutaan. Kilpatanssissa on tauko. Paulan polvikierukka leikattiin. Pauli sai häiriöitä, ei kuitenkaan tanssirytmissä. Pari vuotta sitten Paula mietti, että monivuotinen tiivis tanssiopetus ja -harjoittelu ei saa mennä hukkaan ja niinpä hän kouluttautui Lavis-, Latinobic- ja Kiddie Jam -opettajaksi. Tulevana talvena hän ohjaa ryhmiä Jokihelmen Opistossa Kärsämäellä, Haapavedellä, Rantsilassa, Pyhännällä ja Piippolassa.

– Ensimmäistä ohjaustuntia aloittaessani olin liekeissä. Tajusin, että tätä minä haluan tehdä. Olin varmasti enempi innoissani kuin ohjattavani. On mukava seurata, miten seniori-ikäisetkin keväällä menee jo niin notkeasti, kun ovat käyttäneet niveliään eri tavalla. Tanssiessa tapaa toisia. Tanssi virkistää muistia. Joku on sanonut, että kun lopetat tanssin, tulet vanhaksi.

Lavis on tanssillista jumppaa lavatanssirytmien tahdissa. Kevytlavis sopii senioreille, se on joustavaa ja sopii nivelvaivoja potevillekin rennolla meiningillä ilman humppa- ja polkkarytmejä. Latinobicissä tanssitaan lattareita, sambaa, rumbaa, jiveä, merengeä, salsaa ja cha cha chata. Madetoja yllyttää kaikenikäisiä mukaan liikkumaan.

– Ei tarvitse osata mitään. Siellähän sitä oppii. Paria ei tarvita. Moni on sanonut, että osaa mennä lavallakin, kun rytmit ja askeleet on oppinut. Latinobicin tunneilla opetellaan myös, miten tanssia musiikkiin vartalon paino mukana.

Tanssiliikuntaryhmien ohjaus sopii hyvin maatilan emännän kalenteriin. Pauli hoitaa lehmät iltaisin, kun Paula ohjaa. Kansalaisopistot toimivat syyskuusta huhtikuulle, maatilalla kiireintä on kesällä. Madetojat suunnittelevat jatkavansa kilpatanssia. Sarjoja riittää eri ikäisille senioreille.

– Palo kilpatanssiin on takaraivossa ja mielessä. Se vaan kiinnostaa. Mies kannustaa minua ja on itsekin kiinnostunut ihan hirveästi, sanoo Paula Madetoja.

#