lauantai 25.1.2020 | 18:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lauluryhmä Aallottaret pursuaa positiivista energiaa ja laulamisen iloa: ”Yhdessä laulaessa väsykin muuttuu iloksi”

Satu Kangas-Viljamäki Selänne
La 17.8.2019 klo 12:00

Vaikka lauluryhmä Aallottarien nimi on niinkin tuore asia kuin vajaat kaksi kuukautta, itse lauluryhmä on laulanut Reisjärven seurakunnan kanttori Tuija Syrjäniemen johdolla vuoden ajan.

– Sitä ennen lauloimme kirkkokuorossa, johon kuului muutama mieskin. Kuorotaustaa meillä jokaisella lienee vähintään kymmenen vuotta, Aallottaret kertovat.

Aallottariin kuuluu tällä hetkellä Susanna Kumpumäki, Kaarina Hylkilä, Aino Niskakoski, Eeva Niemi,Sanna Kokkoniemi ja Rauha Saaranen. Mukana ovat myös Erja Pesola ja Aili Savolainen, jotka eivät olleet haastatteluhetkellä paikalla.

– Meillä on aivan mahtava ryhmä. Jokainen saa olla vapain mielin juuri sellainen kuin on. Me nauramme paljon ja yhdessä laulaessa väsykin muuttuu iloksi. Samalla tulee lähdettyä useammin kirkkoon, naiset kertovat.

– Ryhmän äänet soivat todella hyvin yhteen, ja siitä olemme saaneet kehuja ulkopuolisiltakin. Suntiomme Henna Haukipuro osallistuu kuoron toimintaan usein ja laulaa mahdollisuuksien mukaan myös sooloja esityksissämme, Syrjäniemi kiittelee.

Hän kehuu ”suojattejaan” heidän hyvästä asenteestaan ja sitoutumisestaan ryhmän toimintaan.

– Naiset osallistuvat aktiivisesti harjoituksiin. Lisäksi yleensä kaikki ovat paikalla esiintymässä, eivätkä jätä niitä väliin kuin erittäin painavista syistä, hän sanoo.

Nyt Aallottaria on kahdeksan, mutta enemmänkin heitä tarvittaisiin.

– Lauluryhmään pääsylle ei ole vaatimuksia, eikä nuottejakaan tarvitse osata lukea. Me harjoittelemme kappaleita niin paljon, että ne osataan varmasti ennen esiintymään menemistä, Syrjäniemi sanoo.

Naisten mielestä parasta ryh män ja laulamisen jälkeen onkin se, että esiintymisiä on sopivasti, eikä kenenkään tarvitse laulaa yksin.

– Ryhmässä on turvallista olla ja esiintyä. On ihanaa, kun Tuija jaksaa kehua ja hioa esityksiämme loppuun saakka. Ryhmässä laulajalta vaaditaan oikeastaan vain yhtä asiaa, kykyä kuunnella muita. Mehän esiinnymme yleensä kirkon parvelta, niin senkään puolesta ei tarvitse jännittää, naiset kertovat.

Mutta ovat Aallottaret esiintyneet toisinaan myös kirkon edessäkin.

– Siionin virsien juhlasunnuntaita vietettiin Reisjärvellä helmikuussa, ja Aallottaret esiintyivät siellä silloin ainoana naisryhmänä. Kirkon etuosassa lauluryhmä lauloi myös pääsiäissunnuntaina.

Reisjärven seurakunnan kuorot tai lauluryhmät, eli Aallottaret ja lukutaitoisille lapsille suunnattu lapsikuoro alkavat palaavat kesälomilta 29. elokuuta, jolloin mukaan toivotetaan mahdollisimman paljon myös uusia laulusta ja laulamisesta kiinnostuneita.

Millaista musiikkia Aallottaret sitten esittävät? Hengellistä, mutta monipuolista.

– Konsta Jylhän Kaikuvat kellot on hieno kappale, samoin pääsiäisenä laulettu Sylin täydeltä kukkia. Aurinkotanssi on afrikkalaistyyppinen kappale ja tietenkin Hoosianna on upea, samoin Siipi enkelin, naiset luettelevat.

Ryhmä laulaa usein jo entuudestaan tuttuja lauluja tavoitteenaan oppia aina yksi uusi kappale seuraavaa esityskertaa varten.

– Kun alamme valmistautua seuraavaan esiintymiseen, keskustelemme lauluohjelmistosta. Kuorolaiset saavat kertoa omista toiveistaan. Esittelen myös omat ehdotukseni, jossa mukana on uusia kappaleita. Joidenkin kohdalla ryhmä sanoo selvän ”ein”, kun taas toisia lauluja emme saa soimaan kunnolla ilman bassoa, Syrjäniemi sanoo.

– On hienoa nähdä laulun koko kaari aina sen alkumetreiltä onnistuneeseen esiintymiseen, Kumpumäki sanoo.

#