maanantai 27.1.2020 | 04:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Bussikuski paljon vartijana: Linja-auton kuljettaja huolehtii koululaiset oikeaan autoon ja oikeaan suuntaan

Satu Kangas-Viljamäki Selänne
Su 18.8.2019 klo 16:00

Koulut alkoivat Pyhäjärvellä keskiviikkona ja moni koululainen nousi elämänsä ensimmäisen kerran kouluautoon.

– Keskiviikkoaamu oli varmasti monille pienille ja vähän isommillekin jännittävä hetki, kun monet Rannankylän, Ruotasen ja Emolahden koulun lähellä asuvatkin pääsivät ensimmäistä kertaa bussilla kouluun, linja-auton kuljettaja ja yrittäjä Jari Tenhunen kertoo.

Tenhusen Liikenne Oy tuo lapsia kouluun pääsääntöisesti kahdella autolla, autolla A ja autolla Z.

– A lähtee Haapamäeltä kello 7.15 ja jatkaa siitä Niinimäkeen, Vainionperälle, Rannankylään, Ruotaselle ja keskustaan. Ensin auto pysähtyy Keskuskoululla, sitten Ikosella, Tenhunen kertoo.

– Z lähtee vuorostaan Vuohtomäeltä kello 7.35 ja menee sieltä Vuohtoniemeen, Rannankylään, Ruotaselle ja keskustaan samassa järjestyksessä kuin A-auto.

Loput Pyhäjärven koulukyydeistä ajaa Linja-autoliikenne Oy Rytkönen & Co, ja kaikkien vuorojen aikataulusuunnitelmat ovat olleet Wilmassa jo heinäkuun ensimmäisestä viikosta lähtien. Lopulliset aikataulut lisättiin Wilmaan elokuun yhdeksäntenä ja nyt ne löytyvät myös kaupungin verkkosivuilta.

– Jokaisella reitillä on oma kirjaintunnus ja koululaiset oppivat ne nopeasti. Etenkin pienet koululaiset ovat usein erittäin reippaita matkaajia, Tenhunen kehuu.

Koska Pyhäjärvi on maakuntajärvestään johtuen haastava reitittää, joillain tieosuuksilla voi parhaimmassa tapauksessa mennä kolmekin eri bussia samana aamuna.

– Meidän kummatkin autot ajavat joitain pätkiä melkein peräkkäin, minkä lisäksi tien päällä voi olla myös Rytkösen auto. Tätä ei pidä kuitenkaan säikähtää, sillä linja-auton kuljettajilla on tarkat listat siitä, millä pysäkillä kukin heistä pysähtyy ja ketä miltäkin pysäkiltä otetaan kyytiin. Tässä asiassa sekä vanhempien että koululaisten on vain luotettava kuljettajan ammattitaitoon, Tenhunen sanoo.

Siis kerrataanpa vielä; vaikka yksi auto ajaisi hiljentämättä koululaisia täynnä olevan pysäkin ohi, sitä ei tarvitse säikähtää, vaan sen perässä tulee toinen tai peräti kolmaskin, joka pysähtyy tietyllä kohdalla?

– Juuri näin. Olemme toimineen samalla tavalla jo vuosia, eikä ongelmia ole syntynyt. Ja jos joku miettii mihin suuntaan bussi menee ottaessaan lapsia kyytiin, niin keskustaanhan se aamulla suuntaa.

Pyhäjärven kaupungin sivistysjohtaja Jukka Lehtosaari muistuttaa, että jokaisen lapsen huoltajalle on ilmoitettu Wilman kautta se pysäkki, missä ja milloin hänen huollettavansa kuuluu kouluaamuna olla.

Tenhusen liikenne Oy

12 työntekijää

seitsemän linja-autoa, joista kolme isoa ja neljä pientä

kahdeksan taksia

taksitoimintaa kolmannessa polvessa, yli 60 vuotta

linja-autoilua 20 vuotta

yrittäjinä veljekset Jari (hallinto), Joni (kalusto) ja Juha (Pyhäsalmen rengas Oy) Tenhunen

#