maanantai 27.1.2020 | 04:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kitaristi Jasper Ranta-Nilkku aloitti opiskelut 29Jyväskylän konservatoriossa - Tavoitteena rokkitähteys ja itsensä elättäminen soittamalla

Satu Kangas-Viljamäki Selänne
Pe 16.8.2019 klo 14:00

Reisjärven epävirallinen ”rock-vävy”, nivalalainen Jasper Ranta-Nilkku aloitti opiskelut Jyväskylän konservatoriossa kaksi viikkoa sitten.

– Kahden-kolmen vuoden kuluttua minusta pitäisi tulla ihan virallisestikin muusikko, Ranta-Nilkku kertoo.

Jasper kirjoitti viime keväänä ylioppilaaksi ja haki yhteishaussa Jyväskylään.

– Olin päättänyt sen jo yläkoulussa ja tein tavoitteeni eteen lujasti töitä. Haun jälkeen minulle tuli kutsu pääsykokeisiin, jotka koostuivat teoria-, haastattelu- ja soittokokeista.

Teoriakokeessa kyseltiin muun muassa musiikin teoriaa, minkä lisäksi kokelaat joutuivat nuotintamaan kuunneltuja kappaleita.

– Haastattelu tehtiin ryhmässä, mutta soittokokeeseen saimme valmistautua jo etukäteen. Saimme pääsykoekutsun yhteydessä listan kappaleita, joista saimme valita mieluisimman. Minä opettelin Dixie Dregsin Aftershockin, joka osoittautuikin oikein mukavaksi kappaleeksi.

Kaikesta päätellen kokeet sujuivat hyvin, sillä nyt Ranta-Nilkku totuttelee uuteen arkeensa Jyväskylässä.

Mutta miksi miltei valmis kitaristi lähtee ylipäätään konservatorioon?

– Koska se on alalla niin sanotusti ”must”. Konservatorion käyneitä soittajia arvostetaan alalla korkealle, minkä lisäksi koulussa luodaan elintärkeitä kontakteja, joiden avulla muusikko pysyy jatkossa paremmin leivän syrjässä kiinni. Koulutus antaa alalle yksinkertaisesti vain niin helkkarin hyvät lähtökohdat, Jasper sanoo ja muistuttaa, ettei yksikään kitaristi lopeta treenaamista, eikä kitaristi saa koskaan tyytyä johonkin tiettyyn tasoon.

– Me olemme aika itsekriittisiä, eikä kehittyminen lopu koskaan. En koe itse olevani mitenkään erityisen hyvä kitaristi, vaikka olenkin päässyt konservatorioon ja bändeihin. Kyllähän minä nyt jo jotain osaan, mutta ei minusta koskaan sillä tavalla valmista tule.

Toinen syy koulutuksen arvostukseen on alan yleinen kehittyminen.

– Yleisö on nykyään vaativampaa ja muusikon on oltava monipuolinen. Yleisö ei siedä enää esimerkiksi päihteiden vaikutuksen alla olevia esiintyjiä, vaan vaativat rahoilleen vastinetta.

Ranta-Nilkun taustalta löytyy myös kahdeksan vuotta viulun soittoa Jokilatvan opistossa.

– Siitä on ollut minulle älyttömästi hyötyä etenkin sävelkorvan ja melodian ymmärtämisen suhteen. Aloitin viulun soiton eskarissa ja jatkoin yläkouluun saakka, missä viulu vaihtui kitaraan. En kuitenkaan ole hylännyt viulua, vaan soitan sitä edelleen aina silloin tällöin. Hyvä esimerkiksi on peräisin kahden vuoden takaa Canarialta, missä menimme syömään yhteen ravintolaan, missä oli viulu. Kävin kaverini kanssa soittamassa sillä muutaman kappaleen ulkomuistista, mistä omistajat tykkäsivät niin paljon, että pyysivät meitä soittamaan seuraavanakin iltana ruokapalkalla. Se oli hauska reissu.

Opiskelun lisäksi Ranta-Nilkku työskentelee Scars of Solituden, Veikan koneen ja Katalan kitaristina.

– Arkea asutaan nyt Jyväskylässä ja Scars of Solitude harjoittelee sopivasti Äänekoskella. Viikonloput vietän sitten Nivalassa, Reisjärvellä ja keikoilla.

#