sunnuntai 15.12.2019 | 22:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vuonna 1862 valmistunutta Laurikkalan pappilaa korjataan ja muokataan harkiten - Taisto Peltoniemi kunnosti pappilaan viisi uutta asuntoa

Satu Kangas-Viljamäki Selänne
La 10.8.2019 klo 00:00

Taisto ja Marita Peltoniemi ostivat Laurikkalan pappilan Haapajärven seurakunnalta vuoden 2017 marraskuussa, vuokrasivat sen edelleen seurakunnalle ja muuttivat itse siihen tämän vuoden alussa, kun seurakunnan vuokrasopimus päättyi.

– Rakennuksen pääsaliin, keittiöön tai pappien työhuoneisiin ei ole tehty muita muutoksia kuin ovien levennyksiä, jotta Marita pääsee liikkumaan täällä pyörätuolillaan paremmin. Ainoastaan kattolamput vaihdoin paremmin tilaan sopiviksi, Peltoniemi kertoo ja vakuuttaa pappilan pysyvän jatkossakin koskemattomana.

Jotain uutta pappilan pääsalissa kuitenkin on. Nimittäin Muurasjärven kirkon vanhat urut, jotka Peltoniemi on kunnostanut ja säätänyt juuri tuohon tilaan sopiviksi.

– Olkkolan kappelissa on juuri samanlaiset Hans Heinrichin valmistamat urut, jotka ovat niin ikään peräisin 1970-luvulta.

Viraston ja diakoniatyön puoli sen sijaan on muuttunut sitäkin enemmän, sillä niihin rakennettiin vuokra-asuntoja.

– Aiemmin täällä oli yksi vuokra-asunto yläkerrassa. Nyt niitä on viisi. Yläkerrassa olisi vielä tilaa yhdelle asunnolle, mutta nykyisillä määräyksillä sitä ei voida rakentaa. Pikku Pappila muutettiin asunnoiksi jo viime vuoden puolella.

Rakennustyöt ovat olleet pääosin isännän itsensä sekä Pikku Pappilassa asuvan - jo eläkkeellä olevan - kirvesmiehen harteilla.

– Talkoita on pidetty myös tarpeen mukaan, mutta kyllä tässä on itse joutunut muutakin tekemään kuin vain päältä katsomaan, Peltoniemi nauraa.

Rakentaminen ja remontointi ovat sujuneet kitkattomasti, eikä vanhasta pappilasta ole paljastunut yllätyksiä. Ei, vaikka pappila kuuluu museoviraston valvonnan alle ja tarvitsee luvan kaikille isommille muutoksille.

– Savimäen Lauri vakuutti, että 1990-luvulla tehty remontti toteutettiin hyvin ja rohkaisi ostamaan pappilan. Oikeassa hän oli.

Jos Peltoniemi on säästänyt päärakennuksen suuremmilta muutoksilta, sen pihalla hän on möyrinyt ja möyrii edelleen sydämensä kyllyydestä.

– Ajattelimme ensin peittää pappilan vanhan kaivon, mutta siellä oli niin paljon vettä, että päätimme tehdä siitä suihkulähteen.

Myös pappilan rantaa on siistitty ja muokattu, sillä se on ollut tähän saakka tavattoman jyrkkä.

– Laitoin pihakaivurinkin, että pääsen tekemään pihatöitä aina kun inspiraatio iskee. Juuri nyt työn alla on piha-alueen tasaaminen.

Laurikkalan pappilan kaavamuutos, joka hyväksyttiin viime vuonna, antaa mahdollisuuden rakentaa tontille vielä pihasaunan, autotallin ja kaksi paritaloa.

– Tulevaisuus näyttää mitä niiden kanssa tehdään. Mehän emme saa tukkia pappilan näkyvyyttä Reisjärventielle ja toisaalta täytyy miettiä, meneekö koko pappilan upea miljöö pilalle liialla rakentamisella.

#