maanantai 27.1.2020 | 21:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Arka aihe

Selänne
Pe 2.8.2019 klo 13:00

Olen kirjoittanut tätä pääkirjoitusta jo monta päivää, enkä saa siitä mieleistäni. Tiedän, että jos en saa ajatustani pullautettua ulos, se vaivaa minua viikkoja, ellei kuukausia, joten yritettävä on. Meni syteen tai saveen.

Haluan nostaa esille syntyvyyden laskun ja sen, miten suomalainen vauva voidaan kohta julistaa uhanalaiseksi lajiksi.

Tunnen aihetta pyöritellessäni kuitenkin hillitöntä epävarmuutta ja pohdin, miten asiasta pitäisi puhua. Lasten saaminen - ei siis tekeminen, on kuitenkin meille kaikille niin henkilökohtainen asia.

Miten jostain niin henkilökohtaisesta asiasta voisi puhua ilman, että joku loukkaantuu?

Tosiasia kuitenkin on, syntyvyys on laskenut maassamme jo kahdeksana vuonna peräkkäin. Vuoden 2018 syntyvyyden mukaan nainen synnyttäisi keskimäärin 1,41 lasta. Luku on nyt kaikkien aikojen matalin. Vuonna 2018 syntyi 47 577 lasta, mikä on 2 744 lasta edellisvuotta vähemmän, ja tästä jos mistä pitäisi pystyä puhumaan sivistyneessä yhteiskunnassa järkevästi.

Jotain tarttis tehrä, ja kiireesti.

Omassa arjessani vauvojen vähyys näkyy viikoittain lehtemme Vauvaonnea! -palstalla, jonka käyttöaste on suorastaan romahtanut viime vuosien aikana. Tätä nykyä hihkaisen ilosta aina, kun sähköpostiini kilahtaa tieto uudesta ihmisen alusta. Totta kai ymmärrän, etteivät lähellekään kaikki vanhemmat ilmoita perheenlisäystään lehdessä, mutta silti. Ei tässä tarvitse katsoa kuin joitain vuosia taaksepäin, niin vauvoja riitti miltei joka lehteen.

Mistä vauvakato sitten johtuu? En tiedä, se pitäisi jonkun viisaamman selvittää ihan tieteellisellä tutkimuksella. Ehkä on jo selvittänytkin, mutta tieto on jäänyt johonkin lipaston laatikkoon.

Kun syyt tunnistetaan, ne pitäisi korjata kiireesti eli tästä päättäjille koppi. Lapseton maailma on aika toivoton.

#