sunnuntai 15.12.2019 | 22:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Valokuvaan et voi enää luottaa

Selänne
Pe 2.8.2019 klo 17:00

Kovin on maailma muuttunut kieronlaiseksi. Enää et voi omiin silmiisi luottaa, vaan näet kaiken aikaa harhoja. Elämme harhaisessa ympäristössä, mitä ruokkii valeuutiset ja muokatut valokuvat.

Ennen se oli yksinkertaisempaa, kun mentiin ottamaan perhepotretteja Leppälän Valokuvaamoon Haapajärvelle. Paavo houkutteli erinäisillä maskoteilla perheen pienokaisia nauraa kikattamaan. Sitten räpättiin kuva ja Paavo meni pimeään huoneeseen, joka ei päivänvaloa kestänyt. Hän sekoitti litkut ja kehitti hienon otoksen kaikkien katseltaviksi. Kotona vieraiden saapuessa esiteltiin sitten valokuva-albumeissa pollistelevat kuvat vieraille. Perheiden äidit siinä selostivat kuka oli mennyt yliopistoon tai perheen poika oli saanut armeijasta alikessun jämät. Perheen luuserit ohitettiin yleensä hiljaisella hyminällä. Mutta Leppälän Paavon kuvat oli ja pysyi ja niihin saattoi jokainen luottaa.

Kesällä sosiaaliseen mediaan levisi kuva huikaisevan keltaisesta hillasuosta. Neva oli niin täynnä suuria mötiköitä, ettei jalkaterää olisi väliin mahtunut. Kuvan lähettäjä oli kaiken lisäksi entinen yrittäjien puheenjohtaja, joka on ollut monenlaisessa luottamustehtävässä. Pakko kai se oli uskoa, kun vielä hyvä ystäväni sellaisen lähetti. Hiukan kuitenkin epäilytti, kun kuva oli ristiriidassa Luonnonvarakeskus Luken satoennusteiden kanssa. Mutta eihän ne Luken herratkaan konttoreista jokaiseen Näätämön kolkkaan ehdi, kun vielä kuukausipalkalla notkuvat tuoleissaan.

Sitten alkoi singahdella kännykkään kuvia, joissa muutamat ystäväni olivat vanhentuneet kuukaudessa kaksikymmentä vuotta. Partakin oli kasvanut kuin joulupukilla konsanaan. Tietokoneelta löytyy aivan oma sivusto, missä voi jokainen käydä oman naamavärkkinsä muovaamassa haluamansa näköiseksi. Niitä kuvia oli minun hyväuskoisenkin jo vaikea uskoa.

#