torstai 17.10.2019 | 04:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ennenaikaisesti menehtyneen Ari Turkian taidetta esillä Pyhäjärvellä - Monipuolinen muistonäyttely herättää lämpimiä tunnelmia

Anitta Oertel Selänne
Su 7.7.2019 klo 13:00

Pyhäjärvi

Kauniit muistot eivät koskaan kuole eivätkä milloinkaan jätä yksin. Näiden koskettavien sanojen alle on kirjoittanut iso joukko Pyhäsalmi Mine Oy:n instrumentti-insinöörin ja taiteilijan, Ari Turkian, työtovereita nimensä. Pyhäjärvinen Ari Turkia menehtyi ennalta arvaamatta ja äkillisesti pitkälle ehtineeseen syöpään viime vuoden maaliskuussa.

Hänen kunniakseen on työtovereiden ja ystävien pyynnöstä pystytetty Ari Turkia 1966 - 2018 In Memoriam -taidenäyttely Pyhäjärven kirjastoon.

Taidenäyttely on koottu Ari Turkian runsaasta jäämistöstä, kuten monenlaisista tauluista: piirustuksista ja maalauksista, valokuvista sekä Arin rakentamista motoristin kyytiin sopivista matkakitaroista ja historian elävöittämisvaatteista. Ari kiersi trubaduurina kitaraluuttunsa kanssa keskiaikamarkkinoilla muun muassa Gotlannissa 2017.

Taiteilijan monipuolisesta tuotannosta huokuu lämpö ja huumori. Näytteille asetetut työt ovat osittain tyyliltään realismia tutkivaa, mutta joukkoon mahtuu myös irrottelua ja karikatyyriä. Luonnon kuvaaminen näyttää olleen Ari Turkialle tärkeää. Luontokuvien synnyttämä tunnelma hivelevine yksityiskohtineen, ja etenkin eläinten olemusten inhimillisten piirteiden esiintuominen on taito, joka vaatii paitsi malttia ja terävää näppituntumaa myös erityistä silmää. Siitä on muun muassa Joutsen-sarjan kyynelehtivä joutsen oiva esimerkki.

Ari Turkian valokuvien eläimet herkistävät viattomuudellaan. Valokuvakin voi olla metafora, kielikuva ja tässä: mielikuva, joka näyttää jotain toisen kautta. Arin valokuvat tuovat esiin surun, ilon ja rakkauden.

Joutsen on mitä ilmeisimmin ollut taiteilijalle hyvin rakas aihe. Arin sisko, Maria Hyppänen kirjoittaakin näyttelyesitteessä, että Ari kuolinvuoteellaan puhui joutsenlaulusta.

- Joutsenlaulu sanontana tarkoittaa viimeistä esiintymistä, suoritusta tai saavutusta, mahdollisesti edeltäviä parempaa, ennen jonkin päättymistä – tai kuolemaa.

Porissa syntynyt ja Inkeroisissa koulu- ja lukiovuotensa, nuoruutensa, viettänyt Ari muutti Pyhäjärvelle 1990. Hän työskenteli Pyhäsalmen kaivoksessa instrumentti-insinöörinä 28 vuotta.

Näyttelyn järjestäjä, Ari Turkian sisar Maria Hyppänen kertoo, että Pyhäjärven taidenäyttely on näyttelytilan koon vuoksi noin puolet pienempi kuin maaliskuussa 2019 Kymenlaakson Syöpäyhdistyksen ja muiden yhteistyötahojen kanssa järjestetty Kouvolan pääkirjastossa oli.

- Paikallinen Syöpäyhdistys on tuonut Pyhäjärvelläkin näyttelyn oheen info-materiaalia toiminnastaan ja tuestaan vaikeasta ja vaietusta aiheesta, syövästä, joka kuitenkin koskee jokaista jollakin tavalla.

Näyttely on avoinna heinäkuun ajan kirjaston aukioloaikoina.

#