torstai 17.10.2019 | 04:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Markus Kärkisen pääkirjoitus: Nopeuslotto

Selänne
Pe 5.7.2019 klo 08:00

Ylinopeudet ovat puhuttaneet viime aikoina. Kohu lähti liikkeelle poliisin liikenneturvallisuuden johtaja Dennis Pastersteinin twiitattua, että uuden tieliikennelain astuessa voimaan kesäkuun alussa 2020 suurimman sallitun nopeuden 1 km/h ylityksestä voisi napsahtaa pahimmillaan sadan euron sakot.

Pian Pasterstein tarkensi lausuntoaan, sakkoja tullaan tuskin tulevaisuudessakaan jakamaan yhden kilometrin ylityksistä, vaan uudenkin tieliikennelain voimassa ollessa varsinaisesta puuttumiskynnyksestä päättää poliisihallitus. Poliisihallitus puolestaan otti soppaan kantaa toteamalla, että se mahdollisesti tarkastelee sakotusrajaa lähempänä lain voimaanastumista.

On toivottavaa, että sakotuskynnystä ei päädytä alentamaan tarpeettoman alas tai ainakaan väläyteltyyn yhteen kilometriin. Sakko varsin vähäisestä rikkeestä, johon kuka hyvänsä autoilija voi syyllistyä käytännössä vahingossa, tuntuisi monista kohtuuttomalta pilkunviilaukselta. Näkemystä tukee somessa tapauksesta noussut äläkkä. Voisi kuvitella, että poliisikaan tuskin nauttisi roolistaan jakaessaan sakkoja kilometrin ylityksestä.

Pilkuntarkkaa nopeusrajoitusten kyttäämistä tärkeämpää olisi sopivan tilannenopeuden havainnointi ja toteuttaminen. Vaikka tilastollisesti nopeuden kasvu lisääkin onnettomuusriskiä, ei yhden kilometrin nopeudenylitys hyvissä olosuhteissa maantiellä taatusti tapa ketään. Huonoissa olosuhteissa sen sijaan suurin sallittukin voi olla liikaa.

Markus Kärkinen

#