sunnuntai 17.1.2021 | 06:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kesäloma työleirilläkö?

Ma 8.7.2019 klo 19:35

Kesän ollessa kukkeimmillaan kurvaa moni autollaan kesämökille. Mikäs sen mukavampaa, kun istua laiturilla, uittaa varpaita vedessä ja töllöttää horisonttiin laskeutuvaa ilta-aurinkoa. Kesämökki on myös paikka, missä perheen pienimmät ipanat saavat temmeltää vapaammin ja narrata ahvenia rantakaislikon vierestä.

Maassamme on yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Se on asukaslukuun suhteutettuna ja kansainvälisesti vertailtuna hurja määrä. Ei liene kumma jos ympäristöväki on alkanut jo syyttävällä sormella osoittaa mökkiläisiä. Onhan mökkien rakentaminen vienyt energiaa ja monen mökki on lisäksi talviasuttava kuluttaen lämmitysenergiaa myös kylmillä säillä. Ja energiaa kuluu myös mökin ja vakituisen asunnon edestakaiseen huristeluun, mikäli matkan taittaa peltilehmällä. Mutta mihin sitä sitten ylimääräiset pelimerkit laittaa? Pankkitilillä ne ei tuota edes hetken nirvanaa. On ostettava mökki, asuntoauto tai hurautettava lomalla Kanarialle. Kesämökki kuuluu suomalaiseen geeniperimään. Se on parhaimmillaan impivaaralaista alkukantaista läähätystä savusaunan lauteilla hirmuisessa kuumuudessa.

Itse en ole mökkiläiseksi hinkunut. Kesämökki on nimittäin usein melkoinen työleiri täynnä tuskaa ja hikeä. Usein vesipumppu sanoo irti yhteistyösopimuksen, katto vuotaa talven jäljiltä ja eukko pakottaa kapistelemaan uuden terassin. Moni laittaa mökin pihalle vielä ryytimaankin ja saa siinä sitten raivota kurkku suorana penskoja rikkaruohoja kitkemään. Sitten paikalle kurvaa autokuormallinen vävypojan kummin kaimoja kuluttamaan viikonloppua. Siinä se loma menee hellapoliisina ja tiskipöydän ääressä huiskien.

Vaikka en itse ole mökin omistaja, tietoisuus mökkiloman mahdollisuudesta rauhoittaa kummasti. Jos haluan välttämättä viettää lomani mökillä, mökkiviikon voi kätevästi vuokrata vaikka kerran kesässä. Tarjontaa on reilusti eikä mukavuuksistakaan tarvitse tinkiä. Vuokramökin huolet häviävät siinä vaiheessa, kun pistät lähtiessä oven kiinni ja perävalot vilahtavat näreikön taakse.

Heikki Syrjäniemi

#