torstai 17.10.2019 | 04:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärvestä tuli teekaupunki televisiomainoksen ansiosta, nyt vietetään 20-vuotisjuhlaa - "Aiemmin meidät tunnettiin Myllylän Mikasta, nyt meidät huomataan myös jääteestä"

Teepiknikin ohjelmassa muun muassa musiikkia ja perinteinen teepussin kastaminen Kalajokeen

Selänne-lehti Selänne
Su 7.7.2019 klo 15:05

Haapajärvi

Haapajärven kaupunki viettää tänä vuonna Teekaupungin 20-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuoden päätapahtuma on kolmatta kertaa järjestettävä Teepiknik -tapahtuma. Teepiknik 2019 pidetään tiistaina 9.7. Ronkaalan rannassa ja pesäpallokentällä. Tapahtumassa on ohjelmaa, nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Ohjelmallinen eväsretki on kaikille avoin ja sinne on vapaa pääsy.

Teepiknik 2019 avataan tuttuun tapaan laskemalla iso teepussi järveen. Järven "taikoo teeksi" kaupunginjohtaja Juha Uusivirta avustajineen uimarannan tuntumassa. KG-trio ja Pera esittävät alkuun Haapajärven innoittamia säveliä.

Tapahtuma-alueella kulkee kiertäviä esiintyjiä. Tapahtuman aikana on mahdollista kohdata esityksiä tai kuulla itselle soitettu serenadi. Esityksistä vastaavat muusikot Pera & Jussi, KG-trio, Anna Salomaa, Tarja Lasonpalo ja Pieni Valo. Kiertävänä taikurina toimii kotiseututaikuri Jarmo. Rantapuistossa saa nähdä myös Tanssiryhmä HUMUn esityksen.

Pesäpallokentällä pääsee hämmästelemään taikuri Simo Aallon taitoja, kun siellä nähdään Jokeri Pokeri Box - Ilopilleri! -show. Lasten ja aikuisten legendaarinen kestosuosikki ja Pikku Kakkosesta tuttu maailmanmestaritaikuri Simo Aalto tarjoilee Taika-Ilopillerin yhdessä avustajavaimonsa Kirstin kanssa. Uudessa Iloisessa ja koko perheelle sopivassa showssa nähdään maailman parhaita taikatemppuja ryyditettynä hyväntuulisella lavashowlla.

Myös pesäpallokentällä kuullaan musiikkia. Miukeli saa kaikki iloiselle mielelle soitollaan ja tanssimaan pääsee Tarjan ja Veikon sekä KG-bändin tahdissa.

Monenlaista toimintaa löytyy myös muun muassa Maaselän Ladun, Haapajärven 4H:n, MLL:n, Kalajokilaakson Kaverikoirien, Haapajärven seurakunnan ja Haapajärven kaupungin sekä Teetoimikunnan pisteiltä. Illan aikana voi päästä kokeilemaan melontaa, osallistumaan leikkimielisiin kilpailuihin, pyörittämään onnenpyörää, ihastelemaan kaverikoiria tai vaikka osallistumaan kirjaston satupiknikille. Lilja-poni ilahduttaa perheen pienimpiä viemällä kärryajelulle pientä korvausta vastaan.

Tapahtuma päättyy rannassa Teepussin nostoon. Päätöstilaisuuden musiikista vastaa Miukeli.

Televisiomainoksesta teekaupungiksi

Markus Kärkinen

Haapajärvi

Haapajärvellä vietetään nyt Teekaupungin 20-vuotisjuhlaa. Kaikki eivät välttämättä enää muista saati tiedä, että Haapajärven teekaupunkius sai alkunsa televisiomainoksesta.

Keskipohjanmaa uutisoi 18.11.1999, miten kansainvälinen teejätti Lipton pyöritti Euroopassa televisiomainoskampanjaa, jossa pääosassa olleet jääteenjuojat nähtiin erilaisissa ulkomaista eksotiikkaa ja ääriolosuhteita henkivissä paikoissa, kuten afrikkalaisella aavikolla ja Haapajärven vuoristossa. Mainos kuvattiin tosiasiassa Rukalla, mutta mainosvideossa esitettiin paikan olevan Haapajärvi. Mainoksen tapahtumat sijoitettiin Haapajärvelle, koska sana kuulosti mainoksen takana olleen espanjalaisen mainostoimiston suussa mahdollisimman eksoottiselta ja kauniilta.

Haapajärven tuolloinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kyösti Niinikoski kommentoi Keskipohjanmaan jutussa, että eurooppalaisesta mainoksesta aiotaan ottaa kaikki hyödyllinen talteen.

- Eiköhän tehdä Haapajärvestä teekaupunki. Ainakin kotiseutupäivillä pitää tämä teeboomi jollain muotoa noteerata, Niinikoski esitti tuolloin.

- Aiemmin meidät tunnettiin Myllylän Mikasta, nyt meidät huomataan myös jääteestä, hän kommentoi vielä samassa yhteydessä.

Vuosien varrella teekaupunkitapahtumissa on nähty monenlaista. Heti tuoreeltaan ideoitiin erilaisista yhteistyökuvioista Liptonin omistaman Unileverin ja Haapajärven kaupungin välillä. Paikkakunnalle suunniteltiin muun muassa maailman pohjoisinta teepensasta ja ilmoille heitettiin myös ajatus yrttiteen viljelyn ja sopimustuotannon aloittamisesta Haapajärvellä.

- Haapajärvellä voisi järjestää myös geishan vetämän japanilaisen teeseremonian, Niinikoski ja Haapajärven silloinen kaupunginjohtaja Asko Järvinen esittivät Keskipohjanmaan haastattelussa 23.12.1999.

Geishaa ei koskaan saatu, mutta vuosien saatossa paikkakunnan teejuhlissa on käynyt useita vieraita useista eri maista. Vuonna 2000 englantilainen teenmaistaja Stefanie Metcalfe kävi kertomassa työstään. Vuotta myöhemmin Haapajärvi sai kuulla japanilaisesta teekulttuurista Japanin suurlähetystön lähetystöneuvos Ko Kodairalta. 2006 paikkakunnalla käynyttä kiinalaista delegaatiota johti kulttuurineuvos Wu Shinquang.

Teemaan liittyen kaupungintalolle on kerätty myös satoja teeastiastoja kattava kokoelma ympäri maailman. Haapajärvi on saanut myös suomalaisen Forsman Tean valmistaman Haapajärvi-teen.

#