torstai 17.10.2019 | 04:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lasikirppikseltä retroa ja sylin täydeltä muuta

Pyhäjärven Lasikirppiksen tuotot käytetään paikalliseen hyvään

Anitta Oertel Selänne
Su 7.7.2019 klo 13:00

Pyhäjärvi

Pyhäjärvellä syntyneet ja jo vuosikymmeniä sitten muualle muuttaneet Liuskan sisarukset Eila ja Paula, nykyisin Eila Knuutinen ja Paula Johansson, olivat viettämässä viime viikolla Pyhäjärvellä sisarusviikkoa. Heidät bongattiin Punaisen Ristin Lasikirppiksellä, jossa Eila teki sylin täydeltä mielenkiintoisia löytöjä, retroakin.

- Tällainen samanlainen lautanen on lapsuudenkodissamme. Nyt ei tule perinnönjakoriitoja, kun kumpikin saa samanlaiset, Eila sanoi huumorilla.

Luulajassa asuva Paula kertoi käyvänsä kaksi–kolme kertaa vuodessa kotimaisemissa Pyhäjärvellä.

- Aina vain kauniimmaksi muuttuu kotiseutu.

Erityistä kiitosta sisarukset antoivat keskustan ilmeen muuttumisesta ja pyöräteistä. Muun muassa Ruotasilta pääsee nykyisin pyörätietä pitkin Pyhäsalmeen.

Lasikirppis on täynnä tavaraa, sillä siellä on juuri vastaanotettu iso asunnon tyhjennys. Asiakkaitakin on kirppis täynnä. Siellä työskentelevä Krista Soininen kertoo, että paikka on erityisesti lomalaisten sekä koululaisten ja opiskelijoiden suosiossa. Varsinkin kesäaika ja syksy ovat kiireisiä ja tavara astioista ja huonekaluista vaatteisiin vaihtaa omistajaansa tiuhaan tahtiin. Tuotteet saadaan lahjoituksina ja eteenpäin ne lähtevät edullisin hinnoin.

- Runsaasti on tullut uutta, ja monta kertaa tavara tuleekin ryöppynä, Soininen sanoo.

Krista on työskennellyt kirpputorilla viime lokakuusta lähtien. Työntekijöitä on tällä hetkellä neljä. SPR:n Pyhäjärven osaston ylläpitämän Lasikirppiksen hoitajina toimivat Pirjo Lammassaari ja Kaija Manninen-Lindqvist, ja osaston hallitus vastaa toiminnasta. Nuorten työllistäminen kuuluu myös Lasikirppiksen toimintaperiaatteisiin.

- Kesäkuussa meillä oli yksi nuori kesätöissä ja heinäkuussa kolme, Pirjo Lammassaari kertoo.

Koteja tyhjennetään monestakin syystä. On kevätsiivousta, joulusiivousta tai kyseessä koko asunnon tai talon tyhjennys. SPR:n Pyhäjärven osaston tavoitteiden mukaisesti myyntituotto menee paikallisten tukemiseen. Myös hinnat ovat sen mukaiset, että kaikilla olisi varaa hankkia tarvitsemansa tuotteita.

- Mottomme mukaan autamme ihmisiä lahjoituksin erilaisissa kriisitilanteessa, Lammassaari sanoo.

Lasikirppis muutti uusiin tiloihin Halpahallin toiselle puolen Mustaparrantielle viime vuoden lokakuussa. 27-tieltäkin on nyt helppo poiketa ostoksille tai tuomaan tavaraa. Myös parkkipaikkoja löytyy reilusti, ja oven eteen saa pysähtyä, kun tuo tavaraa.

- Asiakasmäärämme on lisääntynyt muuton myötä, toisin kuin uskottiin, Pirjo toteaa.

#