keskiviikko 18.5.2022 | 16:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Anitta Oertelin kolumni: Hyvää päivää ja näkemiin

Ma 1.7.2019 klo 17:00

Kalajokilaakso-lehden päätoimittajan, Seppo Kankaan artikkelissa (Kalajokilaakso 15.5.2019) todettiin, että yksinäisyyttä voidaan torjua pienillä teoilla: ystävällisellä katseella tai tervehtimällä ja että sen lisäksi tervehtimisellä osoitetaan toisen huomioimista, sitä, että olemme olemassa: minä ja sinä.

Toisillahan tämä kaikki sujuu ihan luontevasti. Jos ei suju, niin ei hätää, hyvät ja toivottavasti joskus opitut käytöstavat tulevat avuksi, ja ne on hyvä opetella jo pienestä pitäen.

Artikkelin asiantuntija, kasvatuspsykologian professori Niina Junttila toteaa, että kohtaamisen kulttuuria tarvitaan kaikilla tasoilla aina varhaiskasvatuksesta alkaen. Minä olen huomannut, että Suomessa kohtaamisen kulttuuri on usein jotenkin hukassa. Ei katsota silmiin, ei tervehditä, ei sanota päivää eikä aina näkemiinkään.

Saksassa taas on tavallista, että pienetkin lapset tervehtivät kädestä pitäen niin aikuisia kuin toisiakin lapsia. Tai sitten halaavat.

Kun minä olin pieni, neuvoi vanhempani minua ja siskoani sanomaan päivää etenkin aikuisille. Siitä tulikin hauska leikki. Riensimme kotikadullemme toivottelemaan oikein sydämen kyllyydestä päivää kaikille. Siitä muuten oppi myös sen miten paljon mielihyvää tuottaa, kun joku vastaa ystävällisesti, ja sen, miten paljon mielipahaa tuottaa se, kun joku ei vastaa. Tuijottaa vaan ärtyisän tai sulkeutuneen näköisenä.

Suomessa hyvän päivän toivotus voidaan sanoa myös vaikkapa terve! Saksassa toivotellaan myös terve Jumala! Ja Kiinassa Nǐ hǎo! joka tarkoittaa suomeksi: Sinä olet hyvä! Sepä on kannustava tapa tervehtiä toista ihmistä. Se kertoo varmasti vanhasta hienosta kulttuurista, jossa ajattelumalliin kuuluu toisen ihmisen kokeminen hyvänä, ei pahana. Miksi otin Kiinan esimerkiksi? Yksi syy on se, että nuorin tyttäremme asuu perheineen Kiinassa ja siellä vieraillessani olen saanut todella hyvän kuvan ihmisten olemuksesta. Miksi sitten Saksa? Toinen tyttäremme asuu siellä. Siellä myös vietimme 11 vuotta ennen kuin sanoimme päivää Pyhäjärvelle 15 vuotta sitten. Näkemiin ehdimme vielä sanoa ennen paluutamme Saksaan kesän lopulla.

Anitta Oertel

#