tiistai 17.9.2019 | 04:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tee-emännän juhlanäyttely avattiin iloisissa merkeissä

Satu Kangas-Viljamäki Selänne
Pe 7.6.2019 klo 15:30

Haapajärven kaupungin tee-emännän, alias Pirkko Harjun Haapajärvi Teekaupunki 20 vuotta taidenäyttely Kun tulee vieraita, tarjotaan teetä avattiin tiistaina Haapajärven kirjastossa.

– 20 vuotta on pitkä aika ja ihana saavutus. On upeaa, että kaupunki on pysynyt teekaupunkina ja työ jatkuu edelleen, Harju iloitsee näyttelynsä avajaisissa.

Haapajärven kaupungista tuli teekaupunki 22.12.1999 Kyösti Niinikosken ideoimana, ja seuraavana kesänä Harju nimitettiin tee-emännäksi, Niinikoski kaupungin tee-isännäksi.

– Siihen tehtävään ei ollut olemassa valmista kaavaa, minkä vuoksi olen etsinyt tietoa monista eri lähteistä ja tutustunut erilaisiin teekulttuureihin. Kyösti nukkui pois viime kesänä, mutta onneksi ehdin kertoa hänelle tulevasta näyttelystä.

20 vuoteen mahtuu paljon. Harju on yksi perustajajäsenistä valtakunnallisessa Teen ystävät ry:ssä ja muun muassa Teetaidekoulu Urasenke Helsingistä on vieraillut Haapajärvellä opettamassa paikallisille teeseremonioita.

– Teekaupunkia on kehitetty koko ajan, hyvänä esimerkkinä Suomi 100v -yhteydessä pidetty ensimmäinen teepiknik, joka jäi elämään, teen saatavuus ja ylipäätään haudutetun teen tarjoaminen kaupungin eri tilaisuuksissa.

Harjulle teen tarjoaminen on tärkeää, sillä hän kertoo syntyneensä teen juojaksi sodan jälkeiseen Suomeen, jonka kahvikulttuuri on vertaansa vailla edelleenkin.

– Ujona maalaistyttönä mietin usein minne voin mennä ja osallistua.

Kun Harju täytti 70 vuotta, hän lähti opiskelemaan kuvataidetta Portaanpään kristilliseen opistoon Lapinlahdelle.

– Suoritin viime keväänä Värinää -kuvataidekoulun peruskurssin. Tämän vuoden lopussa päätän jatkokurssin ja jatkan opintojani edelleen.

Taide on kuulunut Harjun elämään aina, sillä hän on opiskellut Haapajärven kansalaisopiston taidepiirissä vuodesta 1975 .

– Jokilatvan opiston asortti-ryhmään olen kuulunut vuodesta 2007.

Harju haluaa omalla esimerkillään näyttää, ettei eläkkeelle jäämistä tarvitse pelätä.

– Sen voi nähdä mahdollisuutena aloittaa ihan uusi vaihe elämässä. Minun elämääni opiskelu on tuonut sisältöä, rytmiä ja uusia ystäviä. Paljon iloa, onnea ja huumoria. Itselleen pitää kuitenkin muistaa olla armollinen, eikä kaiken tarvitse olla aina sataprosenttista. Kyllä näiden töiden takana on monta kokeilua ja epäonnistumistakin.

Harju tuo omassa puheenvuorossaan esille myös sen, ettei Haapajärvellä ole kunnollisia tiloja taidenäyttelylle.

– Kirjastolla teokset sijoitetaan sinne, missä tilaa sattuu olemaan. Monilla pienemmilläkin paikkakunnilla on kirjaston yhteydessä oma näyttelysali, missä näyttelyjä on helpompi pitää.

Harju kuuluu myös paikalliseen Taideyhdistys Okraan, joka uinuu tällä hetkellä.

– Olisiko jo aika herättää se henkiin, hän esittää.

Kun tulee vieraita, tarjotaan teetä Haapajärven kirjastossa 4.6.-29.8.2019

#