tiistai 17.9.2019 | 04:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Teatteri KesäHeinän "Viimeiset Mohikaanit" on tyylilaji on satiiri, joka sisältää oivalluksia. Näytelmän asenne on koomisen pilkallinen, mutta juuri sen purevan ivan kautta tarina tuos esille yhteiskunnan epäkohtia ja auttaa hahmottamaan todellisuutta

Anitta Oertel Selänne
Pe 7.6.2019 klo 15:00

Neljää kesää on ehditty Pyhäjärvellä odottaa, että Kirkonkylän hulppeissa kesäteatterin maisemissa raikuisi taas nauru ja laulu. Tänä kesänä se saattaa raikua kovemmin kuin koskaan, sillä asialla ovat Teatteri KesäHeinän mainiot harrastajanäyttelijät esityksellään Viimeiset Mohikaanit.

Viimeiset Mohikaanit on komedia, joka sijoittuu 1980-luvun Suomeen. Näytelmä perustuu Risto Karlssonin romaaniin ja sen on dramatisoinut Arto Nieminen. Ohjaaja Marja Hannula kertoo, että näytelmä on edelleen ajankohtainen monine teemoineen.

Pyhäjärvelle ja tähän päivään sovitetussa näytelmässä otetaan kantaa ilmaston suojeluun, näytetään perheväkivallan ja ihmisten ennakkoluulojen vaikutukset ja sijoitetaan ydinvoimalakin paikkakunnalle.

– Näytelmän tyylilaji on satiiri, joka sisältää oivalluksia. Asenne on koomisen pilkallinen, mutta juuri sen purevan ivan kautta tarina tuos esille yhteiskunnan epäkohtia ja auttaa hahmottamaan todellisuutta, Marja Hannula sanoo.

Näytelmässä neljä lapsuudenystävää etsii elämänmuutosta. He päättävät irrottautua arjen oravanpyörästä ja ryhtyä elämäntapaintiaaneiksi oppaana suomensukuinen aito Kanadan intiaani. He perustavat Poutapilven heimon, mutta kokevat kuitenkin ennakkoluuloja ja ajautuvat matkan varrella yhteiskunnallisiin vaikeuksiin. Lopulta intiaaneilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä sotapolulle, jotta he saavuttaisivat puhtaan elämänmuodon.

Päärooleissa näyttelevät Janne Kumpulainen (Ukkosnuoli/Jalo Sulkanen), Soili Riihijärvi (Romanoff), Laura Kyllönen (Kaarina Kaarna), Ahti Pasanen (Albin Rautiainen) ja Maria Koffert (Chervolet -47).

Mainioissa sivurooleissa nähdään Tiina Kumpulainen, Juha Estola, Dennis Tammela, Viljo Huttunen, Niko Humaloja, Pirjo Syrjä, Senni Rajaniemi, Anne Niiranen sekä lapset Saimi Kumpulainen, Saku Numminen, Niilo Kumpulainen, Minttu Lapinkoski ja Anni Niiranen.

Marja Hannula toivottaa kaikki läheltä ja kaukaa tervetulleeksi seuraamaan kuinka mohikaanien käy. Viimeistä Mohikaania esitetään seitsemän kertaa ja sen ensi-ilta on sunnuntaina 30. kesäkuuta.

– Heimo ei tule toimeen ilman teitä! Ugh!

#