tiistai 17.9.2019 | 04:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ilmari Luhtasela kolumnissaan: Kesällä tapahtuu taas

Selänne
Pe 7.6.2019 klo 12:00

Elämme taas sitä aikaa vuodesta, että tapahtumia riittää. On tulossa eri paikkakuntien kotiseutuviikkoja, on hengellisiä kesäjuhlia, on kesäteatteriesityksiä ja paljon muuta.

Toki tapahtumat kesään kuuluvat. En silti välttämättä ole varma, että tämä nykyinen systeemi vaikkapa kotiseututapahtumien niputtamisesta on hyvä ratkaisu. Kesää kestää sentään kolme kuukautta ja vielä enemmänkin, jos toukokuun mahdollisia lämpimiä aikoja ja alkusyksyn puolelle jääneitä lämpimiä päiviä lasketaan mukaan.

Lyhythän kesä Suomessa on, mutta kyllä siihen sentään satakunta päivää mahtuu. Kun tuolle ajalle jaettaisiin kesätapahtumia tasaisemmin eikä nippuun ruuhkauttamalla, niin järkeviä menokohteita omalla kotiseudulla riittäisi pitemmäksi aikaa.

Olen kirjoittanut tästä aiheesta vuosien varrella monta kertaa, pääkirjoituksissa ja pakinoissa, usein lukijain pyynnöstä. Nyt nimittäin saattaa olla, että samana iltana juuri samaan aikaan on monta hyvää tapahtumaa ja kun otetaan vielä mukaan naapuripaikkakuntien menokohteet, niin väkisinkin jää paljon mielenkiintoista kokematta ja näkemättä.

Olen itsekin ollut aikoinaan kotiseutuviikon järjestelyissä mukana, joten jotain tiedän siitä mihin tapahtumien niputtamien aikoinaan perustui. Ainakin siihen aikaan tuli iso määrä Ruotsiin tai eteläiseen Suomeen työn perässä muuttaneista entiselle kotiseuduilleen heinäkuuksi. Sukulaisia ja tuttuja tapaamaan. Niin ja tapahtumiin osallistumaan. Ymmärrettävää oli, että se otettiin huomioon.

Viime vuosina ei tällaisia paineita ole enää ollut samalla tavalla. Totta kai tiedän senkin, mikä merkitys on tottumisella. Kun on totuttu siihen, että se kotiseutuviikko on siihen ja siihen aikaan kesästä, pyritään lomienkin järjestelyissä ottamaan tietyt viikot huomioon.

Ehkä sittenkin olisi entistä suurempi paino pantava kotiseudulla pysyvästi asuvien toiveiden ottamisessa huomioon. Heitä on kuitenkin valtaosa. Kun olen katsonut eri paikkakuntien kotiseutuviikkojen tarjontaa, niin voin havaita, että tähän suuntaan on menty ja mennään varmaan jatkossakin. Se on hyvä. Hyvä suuntaus olisi sekin, että tapahtumien ruuhkatarjonnan sijasta niitä jaettaisiin tasaisemmin koko kesäksi. Kyllä kesässä päiviä riittää.

Nämä ovat tietenkin vain minun aatoksiani, mutta ne perustuvat silti monien muiden kanssa käytyihin keskusteluihin.

#