sunnuntai 25.8.2019 | 06:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Taiteilija Uko Williams on asunut Kärsämäellä jo pari kuukautta - talven kylmyys yllätti, mutta ruoasta löytyi yllättäen tuttuja elementtejä

Outi Levä Selänne+
Pe 10.5.2019 klo 12:00

Kun nigerialainen Uko Williams pari kuukautta sitten saapui Suomeen ja Kärsämäen Rannankylälle, hän tajusi talven. Hän istuu toimistotuolilla Vanhassa Pappilassa huoneessa, jossa kauan sitten oli kirkkoherranvirasto. Nyt huone toimii Kattilakosken kulttuuriosuuskunnan residenssitaiteilijoiden ateljeena.

– Kylmää! Hyvin pian ymmärsin, että asiat on täällä hyvin hoidettu ja taloissa sisällä on lämmintä. Ihmiset ovat ympäristön kasvattamia ja elämäntapa on sopeutunut vuodenaikojen vaihteluihin ja säiden muutoksiin.

Williams sai vinkin kärsämäkisestä residenssistä ollessaan Villa Karossa. Suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus on toiminut jo parikymmentä vuotta Beninissä, Länsi-Afrikassa. Williams on matkustellut paljon ja sanoo Suomen olevan jo kymmenes maa, jossa maalaa. Togo, Chana, Senegal, Burkina Faso, Mali… Suomeen hän tuli Frankfurtista Saksasta.

– Haluan tutustua Eurooppaan ja Amerikkaan ja astua ulos afrikkalaisen taiteen identiteetistä. Haluan paitsi tavata länsimaisia taiteilijoita, kehittyä taiteilijana, tuoda esille omaa taidettani näyttelyissä ja myös myydä sitä.

Williams on tuottelias taiteilija ja elättää itsensä värikylläisellä tuotannollaan. Hän sanoo osanneensa piirtää ja maalata aina. Koulu ei mennyt hyvin eikä hän taidettakaan opiskellut.

– Olen aina osannut piirtää, mutta isäni ei taiteeseen uskonut, vaan ajatteli, että minulla pitäisi olla joku hyvä ammatti. Onneksi äiti kannusti ja ymmärsi, että olen syntynyt taitelijaksi. Pääsin sitten poliisilaitoksen PR-osastolle töihin. Tein grafiikkaa ja muita painotuotteita, käyntikortteja, julisteita ja joulukortteja.

Williamsin taidot karttuivat ja hän alkoi itsekin uskoa osaamiseensa ja ammattitaitoonsa.

– Digiajan myötä kaupallinen korttibisnes romahti. Minusta tuli päätoiminen taiteilija. Täällä Kärsämäellä olen viihtynyt niin hyvin, että haluan tulla tänne takaisin ja kokea kaikki vuodenajat.

Paitsi sää, myös ruoka on yllättänyt. Me luulemme, että puuro on perisuomalainen ruoka, mutta Williamsin mukaan se ei pidä paikkaansa. Myös Afrikassa syödään puuroa. Se valmistetaan okrasta, joka muistuttaa palkohernettä tai -papua. Alunperin okra on lähtöisin päiväntasaajan korkeudelta Afrikasta tai Aasiasta ja levinnyt mustien orjien mukana myös uudelle mantereelle. Okran kotahedelmä sisältää pieniä siemeniä ja tärkkelyspitoista kasvilimaa, joka saostaa pataruuat perunajauhojen tapaan.

– Ruoka on minulle vaikeaa. Chilipaprikoiden sanottiin olevan hotchilejä, minun suussani ne maistuvat sweeteiltä. Mutta puuro yhdistää meitä, hän nauraa. Kahvini juon sokerin ja maidon, mieluiten kerman kanssa, kuten moni suomalainenkin.

#