maanantai 27.5.2019 | 07:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maritta palasi kampaajaksi 25 vuoden tauon jälkeen - tyyli, aineet ja työtavat ovat muuttuneet todella paljon

Satu Kangas-Viljamäki Selänne+
Ma 11.3.2019 klo 06:00

ReisjärvinenMaritta Kokkoniemi palasi niin sanotusti juurilleen viime kesänä, kun hän ryhtyi päätoimiseksi parturi-kampaajaksi.

– Olen aina tykännyt hiusten laittamisesta ja työskentelin alalla, Vesterisen Martan liikkeessä lähes kymmenen vuotta 1970- ja 80-lukujen taitteessa, Kokkoniemi kertoo.

Vuonna 1987 kampaamo vaihtui kuitenkin maatilan emännän työksi, kun hänen miehensä Jarmo Kokkoniemen kotitilalla tehtiin sukupolvenvaihdos.

Parhaimmillaan tilalla oli noin 20 lypsävää ja nuorkarja.

– Kasvatimme myös omat sonnimme, Jarmo Kokkoniemi kertoo.

Liki 30 vuotta myöhemmin Maritta opiskeli parturi-kampaajan ammatin uusiksi Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän Koulutuskeskus JEDUssa Nivalassa ja valmistui ammattiin 2014.

– Viime kesänä laitoimme lehmät lopullisesti pois ja pääsin keskittymään täysillä kampaamooni. Puhuimme lehmien pois laittamisesta miltei kymmenen vuotta, sillä navettamme oli vanha, eikä tilallamme ollut jatkajaa.

– Lopettamisen puolesta puhuivat myös maatalouden kannattavuuden lasku, työn sitovuus ja siitä saatu olematon palkka, Jarmo huikkaa väliin.

Kumpikaan pariskunnasta ei tunnusta kaipaavansa navettaa tai lehmien hoitoa.

– Lehmien lähtö tuntui mukavalta, ja ehdin odottaa sitä jo useamman vuoden, Maritta sanoo.

Kokkoniemellä on työtila kotonaan, minkä lisäksi hän tekee kotikäyntejä.

– Työ on muuttunut vuosien varrella todella paljon. Ennen tehtiin todella paljon permanentteja, eikä hiuksissa käytetty juurikaan mitään muotoilutuotteita. Nyt kampaajan työ on pääosin värjäystä ja leikkausta, Maritta pohtii.

Kokkoniemen mukaan työssä käytetyt aineet ovat muuttuneet todella paljon.

– Aineet ovat miedontuneet ja ylipäätään värejä on olemassa paljon enemmän kuin ennen. Muotoilutuotteita on tarjolla todella paljon. Nykyään on tarjolla myös tuoksuttomia hiusten hoito- ja muotoilutuotteita, joita käytän omassa työssäni. Markkinoille on tulossa myös tuoksuttomia väriaineita, joihin minun on tarkoitus tutustua.

Koulussa parturi-kampaajat opiskelevat myös käsien hoitoa, kynsien rakentamista ja karvojen poistoa.

– Minä keskityn kuitenkin työssäni vain hiuksiin. Teen myös kampauksia erilaisiin tilaisuuksiin ja perhejuhliin.

#