maanantai 27.5.2019 | 07:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tero Kokkoniemi vaihtoi kirpputorin pitämisen rakennushommiin

Satu Kangas-Viljamäki Selänne+
Su 10.3.2019 klo 08:00

Haapajärven keskustassa reilut kolme vuotta toiminut Kirpputori Ukonkulma sulki ovensa helmikuun lopulla.

– Koin, että kirppis sitoi minua liikaa yhteen paikkaan, vaikka tykkäsin kyllä siitä työstä todella paljon, yrittäjä Tero Kokkoniemi sanoo.

– Ei liikkeen pitäjän työpäivä ala tai lopu silloin, milloin liike on yleisölle auki, vaan työpäivät venyivät ainakin minulla yleensä kymmentuntisiksi. Pidemmän päälle se ei käy, kun kotona on kolme- ja viisivuotiaat pojat sekä kaksi vanhempaa tyttöä.

Lopuksi Kokkoniemi muistuttaa, etteivät haapajärviset jääneet lopulta pitkäksi aikaa ilman kirppistä, sillä uusi yrittäjä aloittaa toimintansa Ukonkulman vanhoissa tiloissa lähipäivinä.

– Ukonkulman nimen pidän kuitenkin itselläni, sillä eihän sitä koskaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

No, jäikö Kokkoniemi Ukonkulman jälkeen sitten lepäämään laakereillaan? Ei todellakaan.

– Olen palannut remonttihommiin. Pystyn tässä työssä vaikuttamaan paljon paremmin työaikoihini ja olemaan siten enemmän kotona. Ensimmäinen vapaa lauantai kirppiksen sulkemisen jälkeen tuntui suorastaan omituiselta, hän nauraa.

Kokkoniemi kertoo nauttivansa rakentamisesta ja remontoimisesta, sillä siinä näkee parhaiten omien käsiensä tekemän työn tulokset.

– Osaaville remonttimiehille on kysyntää, ja etenkin niille, jotka lähtevät tekemään kaiken kokoisia hommia. Ihan niitä pienimpiäkin, sillä monet rakennusalan firmat eivät suostu tekemään pieniä fiksauksia lainkaan.

Kokkoniemelle pienetkin työt ovat poikineet usein isompia töitä.

– Kun ensin laittaa jonnekin vaikkapa listat paikalleen, saattaa keskustelu kääntyä kahvipöydässä vaikkapa pesuhuoneremonttiin.

Kokkoniemen motto ylipäätään on se, ettei mitään työtä saa ylenkatsoa.

– Se on ihan sama mitä minä teen, jos siitä palkka maksetaan. Olen käynyt koulut metalli- ja rakennusalalle sekä pintakäsittelijäksi eli suomeksi sanottuna maalariksi. Toimin vapaapalokunnassa ja olen käynyt sen puitteissa kaikki mahdolliset kurssit ja koulutukset. Sen lisäksi saan tehdä nuohoojan töitä Reisjärvellä. Ainoa rajoitus, mikä minulla on nykyään työn suhteen, että vieraalle en enää mene töihin.

– Seuraavaksi aion hankkia itselleni taksiluvat ja syksyllä lähden opiskelemaan päihdetyöntekijäksi monimuotokoulutuksen kautta. Ainoa asia, minkä olisin nuorempana voinut tehdä paremminkin, on kielten opiskelu.

Kaikella tällä Kokkoniemi haluaa kannustaa nuoria tarttumaan rohkeasti toimeen.

– Kyllä työtä tekevälle löytyy, ja aina työpaikkaa ja alaakin voi vaihtaa. Se on aina parempi tehdä jotain, kuin vain olla.

#