maanantai 27.5.2019 | 07:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kiuruvedellä ja Pyhäjärvellä kuvattu dokumenttielokuva ”Luonnonlaki” pureutuu maaseudun kipukohtiin

Satu Kangas-Viljamäki Selänne+
Su 10.3.2019 klo 06:00

Kiuruvedellä ja Pyhäjärvellä kuvattu, maaseudun ja maatalouden kipukohtiin pureutuva dokumenttielokuva Luonnonlaki esitetään ensi viikonloppuna kahdesti elokuvateatterissa Pyhäjärvellä. Televisiossa elokuva esitetään Dokumenttiprojekti-ohjelmapaikalla maaliskuun lopulla.

– Elokuva kuvaa maaseudun ja maatalouden ongelmia yhden perheen tarinan kautta, sekä tuo seudun maisemat elokuvakankaalle, elokuvan suomalais-saksalainen tekijätiimi Mika Rantonen ja Verena Netzer kertovat.

Elokuva seuraa kiuruvetisen Partasen tilan elämää vuosien 2017 ja 2018 ajan.

– Näihin vuosiin osuivat myös viime aikaiset katovuodet, mitkä mutkistivat entisestään perheen tilannetta. Sukupolvenvaihdokseen liittyvät toiveet ja pettymykset, ilot ja jännitteet nousivat prosessin aikana elokuvan keskiöön. Valmistunut elokuvamme kertoo koskettavasti paitsi sukupolvien välisistä ristiriidoista, niin myös siitä rakkaudesta ja arjen absurdista huumorista mikä pitää perhettä yhdessä kovien haasteiden edessä.

– Elokuva valittiin DocPoint -festivaaleille, missä se herätti positiivista huomiota. Elokuvalla on myös yhteiskunnallista kiinnostavuutta ja DocPoint järjestikin yhdessä Long Playn kanssa aiheeseen liittyvän keskustelutilaisuuden festivaalien yhteydessä.

Rantonen on kotoisin Kiuruvedeltä, ja hänen äitinsä Pyhäjärveltä. Mikan molemmat vanhemmat ovat kotoisin maatiloilta ja heillä on ollut maitotila Kiuruvedellä aina vuoden 2017 loppuun asti.

– Tila lopetettiin silloin, kun jatkajaa ei ollut. Olen siis itsekin kasvanut maatilalla ja nähnyt työhön liittyvät arjen realiteetit läheltä, Rantonen kertoo.

Rantosen tausta oli kuitenkin ensimmäinen lähtökohta Luonnonlaki-elokuvan tekemiselle.

– Myös alueen maisemat sekä asukkaiden sinnikäs luonteenlaatu olivat jo pitkään etsineet paikkaansa sopivassa elokuvaideassa.

Rantosen perhetaustan lisäksi elokuvan pontimena toimi maanviljelijöiden traktorimarssi Helsinkiin vuonna 2016.

– Seurasimme maanviljelijöiden tilanteen tiukentumista ja tajusimme, kuinka yksipuolisen kuvan TV-uutiset ja uutislehdet tilanteesta antoivat. Meitä kiinnosti aiheessa erityisesti sen humanistinen näkökulma, eli minkälaisten paineiden keskellä maanviljelijät joutuvat taiteilemaan ja elämäänsä elämään, kun kaikki on yhden heikon kortin varassa.

– Maanviljelijöiden ahdingon entisestään syvetessä kysymys koko alan tulevaisuudesta nousi otsikoihin ja elokuvamme aihe tarkentui sukupolvenvaihdokseen. Juuri sukupolvenvaihdokseen kiteytyy perhetilatyylisen maanviljelyn ydin.

Luonnonlaki on Rantosen ja Netzerin ensimmäinen kokopitkä dokumenttielokuva ja heidän tavoitteensa toteuttaa audiovisuaalisesti kunnianhimoisia yhteiskuntakriittisiä elokuvia.

– Haluamme herättää elokuvalla sekä keskustelua että ymmärrystä ja empatiaa maanviljelijöitä ja heidän perheitään kohtaan.

Elokuva on Kiuruvetisen tuotantoyhtiön New Eyes Productions Oy:n tuottama. Ulkopuoliset rahoituslähteet ovat pääasiassa Yle, Suomen Elokuvasäätiön sekä Avek. Tämän lisäksi pienemmät säätiöt SKR:n Pohjois-Savon rahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Keskitien tukisäätiö ovat tukeneet projektia sen eri vaiheissa.

Rantonen ja Netzer eivät pääse osallistumaan näytöksiin henkilökohtaisesti, sillä he asuvat tällä hetkellä Münchenissä.

– Viime vuosi oli kuvausten suhteen sen verran jatkuvaa ja raskasta reissaamista Pyhäjärven, Kiuruveden, Helsingin ja Münchenin väliä, ettemme nyt tohdi matkustaa mukaan näytöksiin, mikä muussa tapauksessa ehdottomasti tehtäisiin.

#