maanantai 27.5.2019 | 07:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kirjaston superviikonloppuna pehmot, murhatutkijat ja suunnistajat seikkailivat yökirjastossa

Outi Levä Selänne+
La 9.3.2019 klo 06:00

Yökirjasto ovat jännittävä ja elämyksellinen kirjastotapahtuma, joita on järjestetty Suomessa jo useiden vuosien ajan. Lapsille ja nuorille pidettävissä yökirjastoissa kokonainen koululuokka voi yöpyä kirjastossa. Kärsämäen Yökirjastossa yöpyivät pehmot, askarreltiin, tehtiin kasvomaalauksia ja otettiin yöselfieitä. Jokainen kuvasuunnistuksen kuvat löytänyt sai tikkarin.

Murhamysteeri-seikkailun toi Kärsämäen kirjastoon syksyllä 2017 kärsämäkislähtöinen Anniina Glad, joka työskentelee Oulunsalon kirjastossa. Se perustuu Roosa-Liina Kuukasjärven Oulun ammattikorkeakoulun Kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelmassa tekemään opinnäytetyöhön Murhamysteeriä ratkaisemassa.

– Alunperin Kuukasjärvi suunnitteli Murhamysteerin yhteistyössä Limingan kirjaston kanssa. Epäiltyjen kuvat ovat hänen kynästään. Nyt seikkailu on kaikkien Kiri-kirjastojen käytettävissä. Alkuperäinen on pitempi ja vaativampi ja sitä käytetään kirjastoissa tiedonhaunopetukseen. Minä kehittelin siitä kevyemmän, arvaa-kuka-maisen version, joka soveltuu kirjastojen tapahtumiin, sanoo Glad.

Limingan kirjasto on jakanut Murhamysteeriä ratkaisemassa -seikkailun kaikille yhdeksälle Kiri-kirjastoille. Haapajärven, Kärsämäen, Pyhäjärven ja Reisjärven kirjastot ovat Kiri-kirjastoja. Murhamysteeri sopii hyvin tiedonhallintataitojen ja kirjastonkäytön opetuksen tueksi. Kirjaston tarjonta osastoineen ja luokitteluineen tuleekin tutummaksi.

Eri teemaisia murhamysteereitä on olemassa myös lautapeleinä. Murhamysteeri voidaan toteuttaa myös pakopelinä tai ravintolaillan ohjelmana. Niitä käytetään tiimi- tai ystäväporukan tai virkistyspäivien ohjelmina.

Kuka murhasi Viljo Laineen?

Lainaustiskin viereen lattiaan on rajattu maalarin teipillä paikka, josta Viljo Laine löydettiin murhattuna.

Epäiltyjä on peräti seitsemän. Reino Horsma on kirjaston äreä vahtimestari, joka ei pidä Viljo Laineen käytöksestä kirjastolla. Antto Kalmo on vastavalmistunut kirjastovirkailija, joka auttaa Lainetta taidenäyttelyn järjestämisessä ja on lopen kyllästynyt miehen vaatimuksiin. Siri Aho työskentelee selvänäkijänä ja on karvaasti pettynyt, kun Laine ei vastaa hänen helliin tunteisiinsa. Armi Linna työskentelee kirjastolla siivoojana ja on hyvin loukkaantunut kuultuaan, että Laine on haukkunut hänen maalauksiaan kansanopistolla. Teppo Kettunen on kirjailijan urasta haaveileva kirjastoauton kuljettaja, joka on vaarassa saada potkut peruutettuaan kirjastoautolla Laineen taideteosten päälle. Kerttu Pihlaja on arvokas vanha rouva, joka trimmaa koiria työkseen ja raivostui Laineelle tämän maalattua hänestä ruman muotokuvan. Albert Hilander on taidemaalari, joka hävisi Laineelle arvokkaan taidepalkinnon ja suuren summan rahaa.

Tatu Pesonen, Sampo Madetoja, Kai Steffensen ja Joni Luttinen saavat kirjastovirkailija Sirkka Seppälältä tutkintalinjan. Ensimmäinen johtolanka löytyy Pelit-lehden luota. Lehden paikka on hiukan hakusessa. Seppälä vinkkaa heidät ”nuorten puolelle”.

– Kivoja tällaiset tapahtumat, sanoo Sampo. Ei tarvi olla kotona.

Seuraava vihje vie aikuisten kertomakirjallisuuteen ja sieltä lasten kirjojen puolelle.

”Mene lasten ja nuorten tietokirjojen luokse, seuraava vihje löytyy sieltä”, sanotaan kortissa.

Kirjahyllyjen välissä vipeltää useita murhatutkijaryhmiä. Ihanhan tässä toimittajakin innostuu!

Viimeinen vihje on ”Etsi aikakauslehdet, löydät vihjeen Suomen kuvalehden luota”. Se saattaa olla ratkaiseva vihje: ”Tekijällä on huivi”. Siis kuka on murhaaja?

#