maanantai 27.5.2019 | 07:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä kolumnissaan: Päivittelyä

Selänne+
Pe 8.3.2019 klo 07:00

Pari viikkoa sitten selvittelin Defien sijoituspaikkoja. Ihmettelin, kun vain muuan defi löytyi nettirekisteristä. Kyselin kaupungeilta, kunnilta ja terveyskeskuksista. Pyhäjärven kaivoksessa sanottiin olevan, ei yleisökäytössä. Sen olemassaolon varmisti työterveyshoitaja, mutta kaivoksen keskukseen vastannut ei tiennyt. Ounastelin Haapajärven ja Pyhäjärven kokoisista kaupungeista löytyvän muutaman. Peruspalvelukuntayhtymä tiesi vain omistaan, ei yleisön käytössä olevista. Pitäisikö tietää kaikista? Haapajärven kaupungin sivuilta etsin numeroa, josta kysyä. Puhelinnumeroita löytyi noin 140. Ne ovat sukunimen mukaan aakkosjärjestyksessä, nimen perässä virka-asema. Mistä tiedän, kuka hoitaa mitä? Osallistu/vaikuta/anna kehittämisidea/palaute -lomake löytyy. Joskus on vain niin kiire, ettei lomakkeisiin vastaamista ehdi odotella. Missä on vanha kunnon keskus?

Joku aika sitten olisi pitänyt saada yhteys Haapajärven verotoimistoon. Valtakunnallinen vaihde ilmoitti, että sinne ei suoria numeroita anneta. Löysin netistä lomakkeen ja täytin sen. Vastaus tuli reilun viikon päästä, kielteinen. Verotoimisto on auki tiistaisin kolme tuntia. Aika pitää varata netissä. Etsimääni ei nettilistassa edes ole.

Maanantaina meitä oli eläkeläisten kerhossa neljättäkymmentä. Kattilakosken kulttuuriosuuskunnan toiminnanjohtaja Jetta Huttunen kertoi vuoden tapahtumista ja esitteli uutta Kärsämäen kunnan 150-vuotisjuhlalogoa. Kuinka moni oli nähnyt? Ei kukaan. En minäkään. Harva oli facebookissa tai käynyt visitkarsamaki-sivuilla. Monella ei ole tietokonetta eikä älypuhelinta.

Minä sentään luurannen netissä lähes päivittäin. Ensimmäisen tietokonekurssini kävin viisikymmentä vuotta sitten ja toki taitoja on tullut päivitettyäkin. Nykyään päivittelen, miten hankalaksi kaikki menee, minua vanhemmille, myös minulle. Tieto on etsittävä ja asiat hoidettava netissä. Kun aikaa varaa, vaikkapa terveyskeskukseen, `robotti` ropottaa: Soitit numeroon sejase. Jos asiasi koskee, paina… Jatkan googlaamista ja päivittelyä.

Outi Levä

#