sunnuntai 25.8.2019 | 06:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vanhustenhoidossa riittää paljon ratkottavaa, toteaa haapajärvinen yksityisyrittäjä

Palvelukodin yksityisyrittäjä Johanna Nyyssölä arvioi,

ettei henkilöstömitoituksen lakikirjaus ratkaise hoivatyön haasteita

Arja Kangas Selänne+
Pe 8.2.2019 klo 16:35

Haapajärvi

Lampelan palvelukodin yrittäjä Johanna Nyyssölä on seurannut mielenkiinnolla vanhustenhoitoa koskevaa keskustelua viime viikkoina, mutta toteaa harmikseen, että leimakirves on keskustelussa heilunut turhankin tiuhaan.

– Tiedän hyviä suurten palveluntuottajien yksiköitä ja vastaavasti huonoja yksityisyrittäjien yksiköitä. Vikaa ja puutteita on myös julkisella puolella, Nyyssolä sanoo ja toivoo, että yleistämisestä päästäisiin eroon.

Pienen hoivakodin yrittäjä on jo ennättänyt pohtimaan yksikön tulevaisuutta.

– Kyllä sitä on miettinyt, että haluaako tässä olla mukana tulevaisuudessa, kun kaikki toimijat vetävät omaan suuntaan eikä yhteistyöstä ole tietoakaan, yrittäjä toteaa ja jatkaa.

– Samalla on unohdettu katsoa ihmistä ihmisenä ja sitä, mitä jokainen hoidettava oikeasti tarvitsee.

Hoivatyö on Nyyssölän mielestä murroksen edessä ja nyt käytävä julkinen keskustelu on odottanut vuoroaan jo pitkän aikaa. Yksityiset tekijät ovat vallanneet alaa ja jatkossa joudutaan pohtimaan, miten koko paletti saadaan toimimaan.

– Perusongelmana on ratkaistava, että mitä hoitaminen on tulevaisuudessa ja mitä se pitää sisällään, Nyyssölä kiteyttää.

Hän arvioi, että tietyllä tavalla suomalainen hoitajakulttuuri on päässyt vanhenemaan ja siksi keskustelu hoitotyön tulevaisuudesta onkin paikallaan. Esimerkiksi pyykkääminen ja siivoaminen on pienemmissä hoitokodeissa henkilökunnalle arkipäivää.

Yksi ongelma on myös hoitotyön arvostus, Nyyssölä toteaa. Tekijät eivät aina itsekään arvosta tekemäänsä työtä ja motivaatio puuttuu.

– Mielestäni yksi tärkeä seikka on, että johto ja työntekijät työstäisivät ja kehittäisivät yhdessä yksikön toimintaa, jolloin kaikille on selvää mitä tehdään. Silloin työhön voi suhtautua motivoituneemmin.

Paljon puhuttua henkilöstömitoitusta Nyyssölä katsoo kuitenkin kriittisesti.

– Jos hoitotyössä perusasiat eivät ole kunnossa, niin ei siihen auta lisätä henkilöstöä. Esimiesten ja johdon pitää luoda pohjat, jonka päälle työ voidaan rakentaa ja jossa kaikki tietävät tehtävänsä.

– Toisaalta hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin voi tietää myös väärinkäyttöä: tyydytään 0,7 hoitajaan, vaikka tarve olisi isompi.

Lampelan palvelukoti on yksityinen tehostetun asumispalvelun koti Haapajärvellä, jossa on kaikkiaan 11 hoivapaikkaa, joista kymmenen on tällä hetkellä täytetty. Tulevaisuuteen Nyyssölä kertoo tähtäilevän sumuisten kiikareiden läpi. Pieni yksikkö jää väistämättä isojen jalkoihin ja mikäli kilpailussa haluaisi pärjätä, se tietäisi mittavia investointeja.

– Ei voi sanoa, että tässä luottavaisesti katselisi eteenpäin, sillä kilpailu käy kovemmaksi.

#