sunnuntai 25.8.2019 | 06:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Näkövammaiset toivovat opastusta monessakin suhteessa: vuoden tunnuslause sopii pirtaan

”Hei, voinko auttaa?”, on Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n tämän vuoden tunnuslause

Satu Kangas-Viljamäki Selänne+
Su 10.2.2019 klo 08:40

Reisjärvi

Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n alaisuudessa toimiva näkövammaisten kerho kokoontuu Väinölässä, Reisjärvellä kerran kuussa.

– Kokoonnumme yhteen aina kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona kello 12-15. Pääasiassa aika kuluu kuulumisia vaihtaen ja maailmaa parantaen kahvikupin äärellä. Olemme kaikki kovia puhumaan, joten välillä juttu lähtee suorastaan lentoon, kerhon vetäjänä jo kuusi vuotta toiminut Juha Haajo kertoo.

Maailman parannuksen lisäksi yhdistys on järjestänyt takavuosina muun muassa atk-kursseja ja retkiä.

– Olemme käyneet katsomassa kesäteatteria ja tutustumassa Tyynelän tonttuihin. Juha puolestaan tiedottaa meille yhdistyksen asioista ja muista näkövammaisia koskevista asioista, koska hän kuuluu yhdistyksen hallitukseen ja on sitä kautta ajan hermolla, Kirsi Haajo kertoo.

Kerhoon voi tulla kuka vain, vaikka itse yhdistyksen jäseniltä vaaditaankin terveydenhuollon ammattilaisen lausunto näkövammasta.

– Olisi hienoa, jos kerhoon tulisi terveempiäkin, joilla olisi halua ja kykyä auttaa, sillä auttavat kädet ovat tänä päivänä yhä harvemmassa, Taina Haajo miettii.

Tästä päästäänkin Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n tämä vuoden teemaan: ”Hei, voinko auttaa?”.

– Näkövammaiset toivovat kanssakulkijoiltaan luontevaa kohtaamista. Olisi hyvä hoksata kertoa kuka on, jotta näkövammainen tietäisi kenen kanssa juttelee. Näkövammaisen opastaminen onnistuu parhaiten tarjoamalla oma kyynärpää hänen tuekseen ja kuvailemalla ”oikealle, vasemmalle, suoraan”. Kun näköaisti puuttuu, ympäristön kuvailu ja asioista kertominen on luonnollinen korvike, Juha Haajo neuvoo.

– Koska jokaisen näkövammaisen näkötilanne on erilainen, häneltä on aina hyvä kysyä: ”Hei, voinko auttaa?” Näkövammaa ei tarvitse pelästyä!

Näkövammaisten kansainvälinen, näkyvin ja tunnetuin apuväline on valkoinen keppi. Se kertoo näkeville kanssakulkijoille käyttäjänsä näkövammasta ja mahdollisesta avun tarpeesta.

– Kepin myötä ihmisten suhtautuminen minuun on muuttunut parempaan suuntaan. Ennen keppiä ihmiset kyselivät olenko humalassa, kun kävelin heidän mielestään hassusti. Vasta sitten, kun sain kepin, he oivalsivat mistä on kysymys.

Tainalla puolestaan on päinvastaisia kokemuksia, sillä hänen keppiään on kommentoitu ikävästikin.

– Ehkä meidän pitäisi vierailla enemmän esimerkiksi kouluilla, jotta ihmisten tietoisuus näkövammaisuudesta ja sen monimuotoisuudesta lisääntyisi, Juha miettii.

Jos kerholaiset jotain voisivat muuttaa parempaa suuntaan, he vaihtaisivat palvelunsa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin takaisin.

– Näkövammaisten palvelut heikkenivät huomattavasti silloin, kun Reisjärvi siirtyi Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten palvelujen piiriin. Vaikka olemme Oulun yliopistollisen sairaalan näkökeskuksen asiakkaita, kaikki päätökset kulkevat Kokkolan kautta. Se on toisinaan piinallisen hidasta ja hankalaa, kerholaiset summaavat.

Paljon sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja käyttävät kerholaiset toivovat ylipäätään kaikkia palvelujen tuottajia heräämään siihen, etteivät kansalaiset saa heiltä niitä palveluja, jotka heille kuuluvat.

– Mitään et saa, ellet osaa sitä itse pyytää, eikä sekään aina riitä. Mistä tavallinen ihminen voisi tietää, millaista apua mihinkin on olemassa, ellei niitä joku ensin esittele heille?

Näkövammaisten oma yhdistys

Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry on perustettu vuonna 1926. Sen perustehtävä on tarjota näkövammaisille jäsenilleen vertaistukea, mielekästä tekemistä ja muuta tukea ja tietoa arjesta selviytymisen tueksi.

Uusia jäseniä otetaan mielellään mukaan toimintaan. Jäsenhakemuksen liitteeksi tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen lausunto näkövammasta. Yhdistyksen varsinaisia jäseniä ovat itse näkövammaiset ja kannatusjäseniksi voivat liittyä läheiset, omaiset ja tuttavat.

Näkövammaiseksi määritellään henkilö, jonka paremman silmän laseilla korjattu näöntarkkuus on heikompi kuin 0,3. Henkilö luokitellaan sokeaksi, jos paremman silmän laseilla korjattu näöntarkkuus on alle 0.05 tai näkökenttä supistunut halkaisijaltaan alle 20 asteeseen tai jos toiminnallinen näkö on jostain muusta syystä vastaavalla tavalla heikentynyt. Virallisen määrityksen näkövammaisuudesta tekee aina silmälääkäri.

Toimintaa on kahdellatoista paikkakunnalla Pohjois-Pohjanmaalla: Ii, Kalajoki, Kuusamo, Nivala, Oulainen, Oulu, Pyhäjärvi, Raahe, Reisjärvi, Sievi, Vaala ja Ylivieska.

Yhdistyksen toimintakeskus sijaitsee Oulussa ja siellä työskentelee neljä palkallista toimihenkilöä.

#