sunnuntai 25.8.2019 | 06:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Levä pohtii kolumnissaan murresanoja ja nykykieltä: Olikohan tämä wörtti?

Selänne+
Pe 8.2.2019 klo 08:16

Ei vaan lamppu syttynyt. Tämän kolumnin aihe oli hakusessa vielä eilen, deadline-aamuna. Ennen aamukahvia rupesin vasiten googlaamaan, netistä kun löytyy aiheita ja aiheista. En ollut wapissa eli whatsupissa, vaikka kännykällä selasin nettisivustoja. Pisti silmään erään naistenlehden vuosi sitten julkaisema lista murresanoista. Monet tuttuja, joskus niitä vielä kuulee. Murresanoja pitäisi viljellä enemmän. Oli myös testi nykynuorisokielen sanoista.

Siinä mölöä eli maitoa kahviin kaataessani opin, että möljö tarkoittaa energiajuomaa.

Lapset juoksevat pahki, joku lähtee toisen völijyyn. Pian aurinko paistaa räköttää yhä korkeammalta ja kirkkaammin. Lumesta tulee nuoskaa, lapselleni on tulossa muoska eli lapsi. Rötväilin alkuviikon mahataudissa. Viikolla uutisointeja ja sanavalintoja seuratessani tuli mieleen, että kyllä on maailmanmeno sutkia, suorastaan kieroa. Viskaalit puhuvat kieltä, jota tavan kansa ei ymmärrä. Tutulta eivät kuulosta nuorisonkaan käytössä olevat sanat. Miten hoitaa ja päättää asioita, kun ei tiedetä, mitä itsekukin tarkoittaa?

Pitihän nuorison sanatesti tehdä, yytsiä eli katsoa, olenko vanha fossiili vai AF, nuorisolainen, täysi noobi. Lit, todella mahtavaa! SS-lyhenne ei ole sitä, mitä ensimmäisenä tuli ehkä mieleesi, vaan lyhenne sanasta screenshot, kuvakaappaus. Mäijä tarkoittaa hyvää tyyppiä eli `meidän äijää` ja mauto on mopoauto. Rimpsalle lähtiessä ruukattiin tupeerata hiukset. Ne olivat goals, upeat. Rimpsa tarkoitti illanviettoa tai biletystä, konkareitakin. Päälle puettiin rimpsu- tai rynkkyhame. Tansseja olivat tango, valssi, jenkka, humppa, foxi, twist ja mitä noita lienee. Niiden lisäksi nykyisin shufflataan ja flossataan.

Useita sanoja sentään tiesin tai osasin päätellä. En rektannut, siis voittanut ylivoimaisesti. Omasta mielestänikin olen kyllä aika OP, overpowered. Oisko syytä flexata, leuhkia ja pullistella? Ei sentään. Olikohan tämä wörtti, näinkin kovan vaivannäön arvoinen?

Outi Levä

#